Δύο τάσεις υπήρχαν στους κόλπους της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά το θέμα λειτουργίας της εστίασης το φετινό καλοκαίρι, αλλά και του υποχρεωτικού εμβολιασμού για συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες.

Από τη μία υπήρχαν εκείνοι που ολο αυτό το διάστημα προέκριναν μια μετριοπαθή τακτική, προκειμενου να μην καταδειχθεί ότι δημιουργείται μέτωπο με τους ανεμβολίαστους. Υπέρμαχοι αυτής της άποψης ήταν μεταξύ άλλων ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος, αλλά και σε ένα δεύτερο επίπεδο ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης.

Στην αντίπερα όχθη βρίσκονται κορυφαίοι υπουργοί, ανάμεσά τους, ο Άδωνις γεωργιάδης, ο Μάκης Βορίδης, καθώς και ο Βασίλης Κικίλιας, που ζητούσαν εξαρχής ξεκάθαρες και πιο επιθετικές λύσεις. Αρχικά, η θέση του πρώτου γκρούπ υπερίσχυσε (και ήταν λογικό), ωστόσο, προϊόντος του χρόνου και με δεδομένη την αύξηση των κρουσμάτων, άπαντες προσχώρησαν στο στρατόπεδο της εκπομπής δυναμικού μηνύματος στην κοινωνία, ενώ η τελική απόφαση του πρωθυπουργού ήταν αυτή που δρομολόγησε τα μέτρα με τα οποία θα πορευθούμε έως τα τέλη Αυγούστου.