Οι καλοκαιρινοί καφέδες κυριάρχησαν στη μάζωξη που έκανε για τους δημοσιογράφους η Νομαρχιακή Επιτροπή Α’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία φαίνεται ότι ανατρέπει τα μέχρι στιγμής ήθη και έθιμα του τοπικού κόμματος.

Βλέπετε, στο παρελθόν, επί Χρήστου Δουίτση, οι συνάξεις με τους εκπροσώπους του Τύπου γίνονταν στο ουζερί «Αγορά» και σε πιο μεσημεριανές ώρες, ενώ συνοδεύονταν συνήθως από ουζομεζέδες. Την περασμένη Πέμπτη, το ραντεβού της νέας Γραμματείας της Νομαρχιακής και του νέου συντονιστή, Κώστα Αμπατζά, έγινε πιο νωρίς, το μενού περιλάμβανε καφέδες, ενώ ο χώρος συνάντησης ήταν το πιο κεντρικό και πιο σικ «Cin Cin», επί της οδού Ικτίνου.

Το πολιτικό μενού, όπως τόνισε ο κ. Αμπατζάς, περιείχε επίθεση στην κυβέρνηση και στην πολιτική της για τη Θεσσαλονίκη, βολές για υποβάθμιση του πρωθυπουργικού γραφείου της πόλης, καθώς και πολλές αναφορές στα αρχαία του μετρό, που, όπως φαίνεται, θα το κάνει σημαία του ο ΣΥΡΙΖΑ. Φυσικά, υπάρχουν και πολλά «αγκάθια», που τέθηκαν στη συνάντηση είτε παρασκηνιακά είτε σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις. Οπως η συνεργασία με τις ΠΑΣΟΚογενείς δυνάμεις, που στον ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης δεν είναι και ιδιαίτερα ανέφελη, αλλά και οι πρόσφατες εσωκομματικές αντιπαραθέσεις. Καθόλου τυχαίες και οι αναφορές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσσαλονίκη θα επιδιώξει εξωστρέφεια και ότι θέλει να δείξει πως δεν είναι κόμμα-σκαντζόχοιρος.

Το δεύτερο θέμα, που προκαλεί ήδη από τώρα αντιπαραθέσεις, είναι οι αυτοδιοικητικές εκλογές. Το 2019 είχαν επιλεγεί δύο πρόσωπα που τελικά το μόνο που κατάφεραν ήταν να εκλεγούν άνετα βουλευτές στην Α’ Θεσσαλονίκης, στις εθνικές εκλογές που επακολούθησαν: η Κατερίνα Νοτοπούλου, που βγήκε πρώτη σε σταυρούς στον ΣΥΡΙΖΑ Α’ Θεσσαλονίκης, αλλά στη μάχη της δημαρχίας περιορίστηκε στο 13,5%, και ο Χρήστος Γιαννούλης, που από το πουθενά βγήκε τρίτος βουλευτής, αλλά στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας συγκέντρωσε μόλις 11,5%.

Αυτό φοβούνται πολλοί ότι θα συμβεί και πάλι στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς οι επιλογές ήταν του Αλέξη Τσίπρα και έγιναν εν αγνοία του τοπικού κόμματος.