Με αφοπλιστική ειλικρίνεια για την σεξουαλικότητά του μίλησε ο υφυπουργός για θέμα Σύγχρονου Πολιτισμού, Νικόλας Γιατρομανωλάκης, ο οποίος όμως αποκάλυψε και μια πρωτοποριακή πρωτοβουλία του υπουργείου Πολιτισμού σχετικά με την… πολιτιστική συνταγογράφηση.

Ειδικότερα, ο κ. Γιατρομανωλάκης, που ξάφνιασε αρχικά όταν αποκάλυψε ότι είναι gay, μίλησε στο Thestival και όταν ρωτήθηκε σχετικά με το πώς νοιώθει που είναι το πρώτο κυβερνητικό στέλεχος που έχει δηλώσει ανοιχτά την σεξουαλική του ταυτότητα, εκείνος απάντησε πως όλες οι αντιδράσεις ήταν αναμενόμενες για εκείνον.

«Θεωρώ ότι η ελληνική κοινωνία εξελίσσεται. Συμβαίνουν αυτά και έτυχε να είμαι εγώ ο πρώτος. Θα μπορούσε να είχε συμβεί και πριν. Το ερώτημα για μένα δεν είναι πώς ένιωσα εγώ αλλά πώς ένιωσε η ελληνική κοινωνία. Δε με ενόχλησε που τα ΜΜΕ επικεντρώθηκαν σε αυτή τη λεπτομέρεια, το περίμενα. Ήξερα ότι θα συμβεί. Βρήκα όμως ενδιαφέρον ότι κάποιες φορές ακούστηκε πως “έγινα υφυπουργός επειδή είμαι gay”. Ξαφνικά από εκεί που λέγανε “πώς τον κάνανε παρότι είναι gay”, φτάσαμε στο “επειδή”. Βρήκα ενδιαφέρουσα αυτήν την επιχειρηματολογία».

 Πολιτιστική συνταγογράφηση

Παράλληλα, αξίζει να σημειωθεί ότι στην ίδια συνέντευξη ο κ. Γιατρομανωλάκης, αποκάλυψε και ένα πρωτοποριακό σχέδιο του υπουργείου Πολιτισμού. Όπως είπε, το υπουργείο Πολιτισμού, εξασφάλισε μισό δισεκατομμύριο ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης. Από αυτά, τα 250 εκατ. ευρώ θα διατεθούν στον Σύγχρονο Πολιτισμό, μέσω στοχευμένων παρεμβάσεων που βασίζονται σε ειδικούς σχεδιασμούς. Μέσα σε αυτές, αναμένεται να είναι και η πολιτιστική συνταγογράφηση. Πρόκειται για ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα που συνδυάζεται με τις επιταγές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Σύμφωνα με τον κ. Γιατρομανωλάκη, σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας “θα έρθουμε σε ένα σημείο όπου θα μπορούν οι γιατροί για κάποιες περιπτώσεις να συνταγογραφούν πολιτισμό“. Ο ίδιος, μίλησε και για τις ενέργειες της Επιτροπής για την Εθνική Στρατηγική για την Ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ+ αλλά και για τις αποκαλύψεις που αφορούν στο ελληνικό #metoo, στέλνοντας μήνυμα σε εκείνες και εκείνους που μπόρεσαν να σπάσουν τη σιωπή τους.