Σήμερα ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ διοργανώνει το πρώτο Φόρουμ Διαλόγου Πρεσπών, όπου στις Λίμνες Μεγάλη Πρέσπα και Αχρίδα θα γίνει συνάντηση ηγετών των Βαλκανίων, Ευρωπαίων και Αμερικανών αξιωματούχων, για να τιμηθεί η Συμφωνία των Πρεσπών και στο ευρύτερο πλαίσιο να συζητηθούν οι σχέσεις καλής γειτονίας στην περιοχή.

Σύμφωνα με απολύτως έγκυρες πληροφορίες της στήλης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αρνήθηκε να παραστεί, παρόλο που η πρόσκληση του απευθύνθηκε πολλές φορές, ενώ τον ενθάρρυναν και Ευρωπαίοι συνομιλητές του. Θα τον εκπροσωπήσει ο υφυπουργός Εξωτερικών για την οικονομική διπλωματία και την εξωστρέφεια Κώστας Φραγκογιάννης, ενώ το θέμα δεν έχει γίνει γνωστό ακόμη στο εσωτερικό της κυβέρνησης ούτε της ΝΔ.

Η «απάντηση» του Ζόραν Ζάεφ στον Κυριάκο Μητσοτάκη ήταν να προσκαλέσει τον Αλέξη Τσίπρα και να ανοίξουν μαζί τη Σύνοδο. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ασφαλώς και δέχτηκε μετά χαράς και θα αναδείξει την παρουσία του εκεί όσο μπορεί περισσότερο. Τώρα που ο Ζάεφ τουιτάρει τη χώρα του ως «Μακεδονία» σκέτο, δε θα χρειαστεί και πολλή προσπάθεια για να «αναδειχτεί» πόσο επιτυχημένη ήταν αυτή η συμφωνία την οποία ο πρώην πρωθυπουργός θεωρεί την κορωνίδα της θητείας του.