Το εσωκομματικό αντάρτικο κατά του Αλέξη Τσίπρα στον ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης συνεχίζεται με φόντο την ανάπλαση της ΔΕΘ - θέμα για το οποίο όλο και αυξάνονται οι φωνές εντός του κόμματος που διαφοροποιούνται από την πρόταση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος έχει ταχθεί υπέρ της ανάπλασης της Εκθεσης στον χώρο όπου σήμερα βρίσκεται.

Κατ’ αρχάς, η περιβόητη πρωτοβουλία «ΔΕΘ Μητροπολιτικό Πάρκο - Πανεπιστημιακοί για μια βιώσιμη Θεσσαλονίκη», που αποτελείται κυρίως από πανεπιστημιακούς του ΣΥΡΙΖΑ, όπως η πρώην πολιτεύτρια και σημερινή δημοτική σύμβουλος Ρία Καλφακάκου και η πανεπιστημιακός και μέλος της Νομαρχιακής Α’ Θεσσαλονίκης Σάσα Λαδά, συνεχίζει τη δράση της. Πριν από μερικές ημέρες μάλιστα διοργάνωσε την τέταρτη ανοικτή εκδήλωσή της, όπου διατυπώθηκαν πολλά ερωτήματα κατά της επίσημης πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ. Δηλαδή αυτής που είχε ξεκινήσει να υλοποιεί η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, όταν ήταν κυβέρνηση.

«Ποιες είναι οι οικονομικές πτυχές της λεγόμενης ‘‘ανάπλασης’’ του χώρου της ΔΕΘ; Πόσο αναμένεται να στοιχίσει το επενδυτικό σχέδιο και ποιος θα το πληρώσει; Πόσο κοστολογείται η αντιπρόταση για δημιουργία μητροπολιτικού πάρκου στον ίδιο χώρο; Και ποιες θα είναι συγκριτικά οι επιπτώσεις των δύο αυτών σχεδίων στον τουρισμό, στην αγορά και γενικότερα στην οικονομία της Θεσσαλονίκης;». Αυτά ήταν μερικά από τα ερωτήματα που τέθηκαν στην εκδήλωση και είναι ενδεικτικά της διαφορετικής άποψης που κυριαρχεί στον χώρο των πανεπιστημιακών του ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα.

Τη Δευτέρα ήρθε ένα νέο χτύπημα. Αυτή τη φορά από το στέκι νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ ονόματι «Ετεροτοπία». Η εκδήλωση είχε τίτλο: «Για μια ελεύθερη και πράσινη ΔΕΘ», ενώ οι θέσεις που αναπτύχθηκαν σε αυτήν κινούνταν σε τελείως άλλο μήκος κύματος από την επίσημη γραμμή του κόμματος. «Η ανάγκη για τη μεταφορά αυτού του χώρου από το κέντρο της πόλης στα δυτικά και παράλληλα την ανάπλαση του χώρου της ΔΕΘ αποτελεί μια ειλημμένη απόφαση, η οποία έχει καθυστερήσει χαρακτηριστικά», τονίστηκε, ενώ κοινή ήταν η θέση να μεταφερθεί η ΔΕΘ στα δυτικά. Να δούμε τι θα πει και η Νομαρχιακή Επιτροπή, που θα συζητήσει το θέμα…