Η Ευρωμεσογειακή Διάσκεψη MED7 έρχεται τον Σεπτέμβριο στην Ελλάδα και μαζί με αυτήν κορυφαίοι Ευρωπαίοι ηγέτες όπως ο Εμανουέλ Μακρόν, ο Μάριο Ντράγκι και ο Πέδρο Σάντσεθ που θα φιλοξενηθούν στα Χανιά, όπου θα πραγματοποιηθεί η διάσκεψη.

Η Σύνοδος των Υπουργών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των MED7 στο Καβούρι αποτύπωσε την ελληνική βούληση να εισαγάγει στο ευρωπαϊκό τραπέζι συζητήσεων μια συγκεκριμένη γεωπολιτική θεματολογία ενόψει της συνόδου στα Χανιά. Η παρουσία και η εναρκτήρια ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη κατέδειξε το ιδιαίτερο συμβολικό και πολιτικό βάρος το οποίο αποδίδει πλέον η κυβέρνηση στη συνεργασία των MED7, στην οποία συμμετέχουν, πέραν της Ελλάδας, η Κύπρος, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Μάλτα.

Η διοργάνωση μιας ευρωπαϊκής συνόδου στην Ελλάδα με φυσική παρουσία των συμμετεχόντων στην αρχή ενός κρίσιμου καλοκαιριού ήταν βασική προτεραιότητα του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη. Oι συζητήσεις στο Καβούρι περιέλαβαν και το γεωπολιτικό σκέλος, με τρία «καυτά» μέτωπα: Το πρώτο είναι η επίτευξη όσο το δυνατόν μεγαλύτερων συγκλίσεων ενόψει της αναθεώρησης του Νέου Συμφώνου για το Άσυλο και τη Μετανάστευση, το δεύτερο η ενίσχυση της πολιτικής Νότιας Γειτονίας και το τρίτο η ρευστή κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, με την τουρκική επιθετικότητα να προβληματίζει.