Ένα πλούσιο αφιέρωμα στην πρόσφατη ανακαίνιση στο Μέγαρο Μαξίμου, που επιμελήθηκε η σύζυγος του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, Μαρέβα Γκραμπόφσκι – Μητσοτάκη, «φιλοξένησε» το αμερικανικό περιοδικό «Architectural Digest».

«Ως συνιδρύτρια των Zeus + Dione”, μιας σειράς ενδυμάτων υψηλής ποιότητας που αναδεικνύει την ελληνική δημιουργικότητα, η Μαρέβα Γκραμπόφσκι – Μητσοτάκη έχει εκπαιδευμένο μάτι σε ό,τι αφορά το ντιζάιν.

Έτσι, όταν ο σύζυγός της, Κυριάκος Μητσοτάκης, έγινε πρωθυπουργός της Ελλάδας τον Ιούλιο του 2019, δεν μπορούσε παρά να παρατηρήσει ότι ο χώρος όπου εργαζόταν για τη διαχείριση της χώρας και την υποδοχή ξένων αξιωματούχων - δεν αποτελούσε ακριβώς διαφήμιση για την ελληνική αισθητική και τη βιομηχανία».

Με τις παραπάνω λέξεις ξεκινά το αφιέρωμα το «Architectural Digest» και συνεχίζει:

«Περιγράφοντας το κτίριο του 1921, που από το 1982 αποτελεί το γραφείο κάθε Έλληνα πρωθυπουργού, η κα. Μητσοτάκη δηλώνει: “Είχε να βαφτεί από το 2004, λίγο πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004”».
mareva
Όπως διευκρινίζει το περιοδικό, «εκείνη η περιποίηση, σχεδόν δύο δεκαετίες πριν, πραγματοποιήθηκε εν όψει μιας σειράς επισκέψεων από ηγέτες χωρών στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια των Αγώνων. Όμως τα χρόνια που ακολούθησαν -με την οικονομική κατάρρευση, τη λιτότητα και στη συνέχεια την πανδημία- δεν ήταν πάντα ευγενικά προς την Ελλάδα ή το Μέγαρο Μαξίμου».
maximou1
Παρ’ όλα αυτά, το 2021 έφερε στην Ελλάδα έναν λόγο για να γιορτάσει: τη συμπλήρωση 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση του 1821. «Η στιγμή φαινόταν ώριμη για να ξαναβαφτεί και να μετατραπεί το Μέγαρο Μαξίμου σε μια αίθουσα υποδοχής που να προβάλλει την ιστορία, την κληρονομιά και τη δημιουργικότητα της Ελλάδας», αναφέρει το περιοδικό.

Ο πρωθυπουργός δεν ήθελε να κοστίσει στο κράτος

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στον πρωθυπουργό άρεσε αυτή η ιδέα, αλλά ήταν ανένδοτος στο ποιος θα πληρώσει τον… λογαριασμό. «Μου είπε, “μπορείς να κάνεις ό,τι θέλεις, αλλά δεν θα κοστίσει στο κράτος ούτε σεντ”», δήλωσε η σύζυγος του πρωθυπουργού.
maximou2
Το έργο «Να εύχεσαι να είναι μακρύς ο δρόμος», της Αλεξάνδρας Κεχαγιόγλου

Ποιοι χώροι ανακαινίστηκαν

Στο Μέγαρο Μαξίμου ανακαινίστηκαν τρεις κοινόχρηστοι χώροι: Ένα meeting room με ένα μεγάλο τραπέζι για συσκέψεις, ένας χώρος υποδοχής που η κα. Μητσοτάκη αποκαλεί «σαλόνι» και το γραφείο του πρωθυπουργού.

«Η ιδέα είναι να αλλάζουμε τα έργα Τέχνης κάθε δύο χρόνια, ώστε να προβάλλουμε το ταλέντο και τη δεξιοτεχνία των εγχώριων καλλιτεχνών, τόσο στους ξένους επίσημους επισκέπτες, όσο και στους Έλληνες πολίτες», ανέφερε στο περιοδικό η κα. Μητσοτάκη, διευκρινίζοντας ότι ο πρωθυπουργός σκοπεύει να αρχίσει να ανοίγει το γραφείο του για το κοινό μία φορά τον μήνα.
maximou10
Όπως αναφέρει το περιοδικό, ένας από τους στόχους της ανακαίνισης ήταν να χρησιμοποιηθούν υλικά και μέσα που αντικατοπτρίζουν την παράδοση σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, επόμενος στόχος είναι ο καλλωπισμός των εξωτερικών χώρων του Μαξίμου, όπου συχνά οι επίσημοι επισκέπτες της χώρας προσκαλούνται για πρωινό.
maximou3
Έργα των Παντελή Χανδρή, Ρένας Παπασπύρου και Φιλολάου Τλούπα

«Πολύ ικανοποιημένη με το αποτέλεσμα»

Όμως, προς το παρόν η κα. Μητσοτάκη δηλώνει ευχαριστημένη με το αποτέλεσμα στους εσωτερικούς χώρους του Μεγάρου.
maximou8
Έργα του Νίκου Ναυρίδη
«Είμαι πολύ ικανοποιημένη με την ολοκλήρωση του πρότζεκτ. Ήθελα να το κάνω αυτό ένα μέρος που να ανήκει στους ανθρώπους και να μεταδίδει το μήνυμα ότι στην Ελλάδα έχουμε μια όμορφη ιστορία και όμορφες παραδόσεις», δήλωσε η κα. Μητσοτάκη.

«Για κάποια χρόνια θα είμαστε οι φύλακες αυτού του μέρους. Η φιλοσοφία μου είναι ότι στους χώρους που περνάμε χρόνο αφήνουμε και ένα κομμάτι από την ψυχή μας. Πρέπει να αγαπάμε τα μέρη που μας αντιπροσωπεύουν», κατέληξε η σύζυγος του πρωθυπουργού.
maximou6
maximou9
Έργο του Γιάννη Αδαμάκου
maximou5
maximou7

maximou4