Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, έστειλε το δικό της μήνυμα χαρακτηρίζοντας το, ως βασικό πυλώνα της δημόσιας υγείας, αλλά και μια κίνηση αγάπης και αλληλεγγύης για τον συνάνθρωπο.

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου τόνισε στην ομιλία της:

Σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη, η Προεδρία της Δημοκρατίας, σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας, υποδέχεται για πρώτη φορά εγγεγραμμένους εθελοντές αιμοδότες, οι οποίοι, μαζί με το προσωπικό της Προεδρίας, ανταποκρίθηκαν πρόθυμα στο κάλεσμά μας, στηρίζοντας με το παράδειγμά τους την εθελοντική αιμοδοσία.

Η ανάγκη για αίμα είναι μεγάλη και συνεχής. Οι συνθήκες που διαμορφώθηκαν λόγω της πανδημίας έχουν μειώσει σημαντικά τη συλλογή αίματος, καθιστώντας αυτή την ανάγκη ακόμα πιο επιτακτική. Η χώρα μας χρειάζεται ετησίως τουλάχιστον 550.000 μονάδες αίματος, από τις οποίες το 60% προέρχεται από εθελοντές αιμοδότες. Το ποσοστό αυτό πρέπει να αυξηθεί. Είναι στο χέρι μας, αρκεί να το απλώσουμε και να προσφέρουμε το αίμα μας για λίγα λεπτά. Το αποτέλεσμα μπορεί να σώσει κάποιον για πάντα.



Η εθελοντική αιμοδοσία δεν είναι φιλανθρωπία, αλλά βασικός πυλώνας της δημόσιας υγείας. Μια ευγενής κίνηση, έμπρακτη έκφραση κοινωνικής αλληλεγγύης και αγάπης προς τον συνάνθρωπο.

Το μήνυμα του φετινού εορτασμού «Δώσε αίμα. Κράτα τον κόσμο ζωντανό» αποσκοπεί στην εξάλειψη των προκαταλήψεων, του φόβου και της άγνοιας γύρω από την αιμοδοσία, ενθαρρύνοντας όσο το δυνατόν περισσότερους συμπολίτες μας να γίνουν τακτικοί εθελοντές αιμοδότες. Ας το διαδώσουμε παντού. Γιατί κάθε φορά που δίνουμε αίμα χαρίζουμε ένα δώρο ζωής σε κάποιον που το έχει απόλυτη ανάγκη. Και που θα μπορούσε, κάλλιστα, να ήταν ένας από μας.