Η ΠΑΣΟΚοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ από τον Αλέξη Τσίπρα μέσα από τις μεταγραφές πρώην υπουργών και υφυπουργών του πάλαι ποτέ κραταιού Κινήματος λειτουργεί και ως ασπίδα προστασίας για τον ίδιο απέναντι στους ύποπτους «Βρούτους» της ριζοσπαστικής Αριστεράς.

Μέχρι τώρα έχει αποδείξει πως τους παίζει στα δάχτυλα και καταφέρνει όχι μόνο να τους υποτάξει, αλλά και να τους ταπεινώσει, όταν αυτοί για την τιμή των όπλων επιχειρούν να τον επικρίνουν δημοσίως ή να θίξουν τα κακώς κείμενα της έως τώρα διοίκησής του. Είτε σε πολιτικό είτε σε επικοινωνιακό επίπεδο. Η αλήθεια είναι, όμως, ότι δεν τους έχει εμπιστοσύνη και η τακτική του «διαίρει και βασίλευε», που ακολουθεί για να παραμένει κυρίαρχος στο παιχνίδι, μπορεί ανά πάσα στιγμή να τερματίσει την ωφελιμιστική της απόδοση. Τέσσερις είναι οι άνθρωποι που ανέχονται μέχρι σήμερα την ηγεμονική του δράση και παριστάνουν πως «βρέχει» όταν τους «φτύνει» κατάμουτρα ή τους απειλεί επειδή τόλμησαν να διαφοροποιηθούν από την επίσημη γραμμή της Κουμουνδούρου.

Οι Ν. Βούτσης, Ευκλ. Τσακαλώτος, Ν. Φίλης και Π. Σκουρλέτης, οι οποίοι μπορεί κατά καιρούς να δείχνουν ότι κρατούν αποστάσεις, αλλά συνάμα κάνουν τους «χαζούς» και πάνε την κόντρα τους με τον Αλ. Τσίπρα μέχρι εκεί όπου δεν θα του δώσουν την ευκαιρία να τους διαγράψει.