Μία συγκινητική αφιέρωση για τη συμπλήρωση των τεσσάρων χρόνων από το θάνατο του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, ανάρτησε στο Facebook, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, εξιστορώντας τη γνωριμία του με τον αείμνηστο πολιτικό.

Μαζί με την ανάρτηση, ο υπουργός ανέβασε και μία φωτογραφία, από όταν ήταν 21 χρονών και πρωτοσυνάντησε τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη.

«Γνώρισα τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη όταν ήμουν 21 ετών. Η φωτογραφία είναι από εκείνη την εποχή. Λίγο νωρίτερα, όταν ακόμα ήμουν μαθητής λυκείου, είχα παρακολουθήσει μια συνέντευξή του με τέσσερις δημοσιογράφους στην τότε κρατική τηλεόραση. Ήταν εκείνη την εποχή μια από τις πρώτες συνεντεύξεις, ίσως η πρώτη, πολιτικών στην τηλεόραση. Και μου είχε κάνει εντύπωση η τετράγωνη λογική του», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηδάκης.

Παράλληλα ο υπουργός παραθέτει και μία «λίστα» με τα όσα ξεχώρισε από αυτά τα 30 περίπου χρόνια της γνωριμίας και της συνεργασίας τους.

«Το μαθηματικό και τετράγωνο μυαλό του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Που σε συνδυασμό με την βαθιά γνώση πολλών θεμάτων σε ανάγκαζε να είσαι πάντα πολύ προπονημένος στις συζητήσεις μαζί του. Ανακάλυπτε πάντοτε κάθε κενό στους συλλογισμούς σου.

Το δεύτερο είναι πως παρά την ηλικία του -τον γνώρισα όταν ήταν ήδη μεγάλης ηλικίας- σε εντυπωσίαζε πάντοτε με την προοδευτική του αντίληψη για τα πράγματα. Δεν ξέρω αν είχε επηρεαστεί από το γεγονός ότι είχε πολλά παιδιά και εγγόνια, τα οποία ίσως του μετέφεραν συνεχώς τις ανησυχίες και το πνεύμα των νεότερων. Αλλά πάντως ήταν σταθερά ανοιχτός στις νέες ιδέες και στα σύγχρονα ρεύματα.

Το τρίτο είναι πως ήταν πάντοτε ανεκτικός στις αντίθετες απόψεις. Θα περίμενε κανείς από ένα πολιτικό που είχε κάνει αυτή τη μεγάλη διαδρομή να μη λογαριάζει και να μη σέβεται πολύ τις απόψεις των άλλων. Όχι όμως. Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης έδειχνε ανοχή που εξέπληττε απέναντι στις αντίθετες απόψεις. Πράγμα που πιστεύω πως συνδεόταν τόσο με την ορθολογική του σκέψη όσο και με το ότι ήταν βαθιά και ειλικρινά φιλελεύθερος.

Το τελευταίο και σημαντικότερο ίσως στο οποίο θέλω να σταθώ ήταν πως ο Μητσοτάκης ήταν βαθιά πατριώτης. Και αυτό το έδειχνε τόσο αγνοώντας το πολιτικό κόστος των τοποθετήσεών του, διότι προέτασσε το εθνικό συμφέρον. Αλλά και με την ανησυχία του για όσα επρόκειτο να συμβούν στο μέλλον, λόγω του λαϊκισμού και εσφαλμένων αποφάσεων που κατά καιρούς είχαν ληφθεί».

Δείτε ολόκληρη την ανάρτηση του Κωστή Χατζηδάκη