Σενάρια αλλαγών σε ό,τι αφορά τη Διοικούσα της Θεσσαλονίκης κυκλοφορούν εσχάτως και είναι πολύ πιθανό να υλοποιηθούν είτε στην πορεία προς το 14ο Συνέδριο της Ν.Δ. είτε ενόψει των εσωκομματικών εκλογών, που θα προηγηθούν.

Τα σχέδια που φαίνεται να συζητιούνται στα υψηλά κλιμάκια της κεντρικής διοίκησης της Ν.Δ. στην Αθήνα είναι να αναβαθμιστεί η Διοικούσα της Θεσσαλονίκης σε Διοικούσα Επιτροπή της Βόρειας Ελλάδας. Κι αυτό γιατί η Διοικούσα ως όργανο που θα συντονίζει πια μόνο δύο Νομαρχιακές (αντί παλιά τεσσάρων) δεν θα έχει και μεγάλο νόημα. Έτσι, είναι πιθανό το νέο όργανο να αναδιοργανωθεί, αναλαμβάνοντας την ευθύνη για όλες τις κομματικές οργανώσεις της Ν.Δ. σε Δυτική και Κεντρική Μακεδονία, καθώς και σε Ανατολική Μακεδονία και Θράκη. Ολα αυτά, βέβαια, είναι ακόμη στον σχεδιασμό και αναμένεται να οριστικοποιηθούν όταν έρθει η ώρα, ενώ δεν αποκλείεται η θέση του προέδρου της Διοικούσας να αναβαθμιστεί, καθώς πλέον αυτός που θα οριστεί θα έχει την ευθύνη όχι μόνο της Θεσσαλονίκης, αλλά ολόκληρης της Βόρειας Ελλάδας.

Αυτά προϋποθέτουν έναν νέο βηματισμό που χρειάζεται να αποκτήσει το επόμενο διάστημα το κόμμα στη Θεσσαλονίκη, καθώς θα δοκιμαστούν και οι εσωτερικές συνοχές του, μια και θα κληθεί να λύσει και τα υπάρχοντα προβλήματα. Τι εννοούμε; Μια σχετική απόσταση που έχει δημιουργηθεί μεταξύ των κεντρικών της ΝΔ και της κομματικής οργάνωσης της Θεσσαλονίκης, αλλά και της πόλης γενικότερα, ύστερα από σειρά λαθών στις επιλογές σε κρίσιμα πολιτικά πόστα, όπως ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης στις δημοτικές εκλογές του 2019 και η θέση του προέδρου της Διοικούσας, όπου έγιναν ήδη τρεις επιλογές σε διάστημα τριών χρόνων.

Η απόσταση αυτή μεγάλωσε και η κατάσταση επιδεινώθηκε κατά την πανδημία. Το γεγονός ότι η περιοχή μπήκε δύο φορές στο κόκκινο (τον Νοέμβριο και τον Απρίλιο) μιλά από μόνο του.