Σε ερώτηση για το πώς και το πότε αποφάσισε να ασχοληθεί με την πολιτική κλήθηκε να απαντήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που μαζί με τον πρωθυπουργό της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ είχαν το απόγευμα διάλογο με τον δημοσιογράφο του Politico Φλόριαν Έντερ, στο πλαίσιο του Delphi Economic Forum, στο Ζάππειο Μέγαρο.

«Η δική μου ιστορία είναι ελαφρώς διαφορετική γιατί μεγάλωσα σε μια πολιτική οικογένεια», είπε ο πρωθυπουργός. «Μπορώ να σας διαβεβαιώσω πως ήταν πολλές οι στιγμές που είπα πως ποτέ μα ποτέ δεν θα ασχοληθώ με την πολιτική. Μεσολάβησε μια μακρά διαδικασία, μια καριέρα στον ιδιωτικό τομέα και σε κάποια στιγμή συνειδητοποιείς ότι η ουσία της δημοκρατίας είναι η συνεισφορά στη δημόσια σφαίρα. Ως κάποιος που έχει ένα «προνομιακό» πολιτικό υπόβαθρο, ήξερα και ήταν πιο εύκολο για μένα να κάνω τα πρώτα βήματά μου στην πολιτική. Επομένως, αναρωτήθηκα πώς πείθεις κάποιον που δεν έχει το δικό σου πλεονέκτημα να μπει στην πολιτική εάν δεν το κάνεις ο ίδιος; Και αν νιώθεις ότι μπορείς να φέρεις την αλλαγή, προσπάθησέ το.»

Αφού μίλησε για το ξεκίνημά του στην πολιτική (σ.σ. έγινε το 2004 όταν κατέβηκε πρώτη φορά και εξελέγη βουλευτής στη Β' Αθηνών), μίλησε για τη συνέχεια: «Όταν ξεκινάς στην πολιτική ποτέ δεν ξέρεις πώς θα εξελιχθεί. Το ξέρει και ο Pedro καλά. Υπάρχουν τα πάνω και τα κάτω. Υπάρχουν στιγμές που θεωρείς πως είσαι εντελώς εκτός του κάδρου και ξαφνικά κάτι συμβαίνει. Μπορώ να σας διαβεβαιώσω, δεν είναι εύκολη δουλειά. Υπάρχουν στιγμές που πιστεύεις πως συνεισφέρεις κι εσύ σε μια σημαντική αλλαγή και λες «ναι, τελικά όλο αυτό αξίζει». Στο τέλος της μέρας, δεν μπορείς να ασχοληθείς με την πολιτική εάν δεν είσαι πλήρως πεπεισμένος πως μπορείς να αλλάξεις τα πράγματα. Εάν είσαι κυνικός και η προσέγγισή σου είναι «δεν αλλάζουν τα πράγματα, δεν έχει σημασία ποιος κυβερνά, ποια είναι τα κόμματα, οι ιδεολογίες», καλύτερα μείνε στο σπίτι σου ή περιόρισε τη συνεισφορά στις αναρτήσεις στα social media. Αλλά αν νιώθεις ότι μπορείς να κάνεις τη διαφορά τότε να εμπλακείς με όλα τα επίπεδα της δημόσιας σφαίρας.»