Οι μυημένοι στα ΣΥΡΙΖΑικά, γνωρίζουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας όταν ήταν πρωθυπουργός το πρώτο πράγμα που κοίταγε μετά τη δική του όταν έπαιρνα στα χέρια του τις δημοτικότητες των πολιτικών, ήταν αυτή του Τσακαλώτου. Τόσο στον κ. Τσίπρα όσο και σε κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που δεν έβλεπαν με ιδιαίτερη συμπάθεια τον (τότε) υπουργό Οικονομικών, έκανε εντύπωση το γεγονός ότι ο κ. Τσακαλώτος μολονότι είχε βάλει την υπογραφή του στο τρίτο μνημόνιο ήταν το πιο δημοφιλές στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, άρα και οιονεί δελφίνος. Ο ίδιος, φυσικά, ποτέ δεν αποδέχτηκε επισήμως έναν τέτοιο ρόλο και πάντα έβαζε το θέμα της ηλικίας ως ένα σημαντικό κριτήριο για τη διαδοχή του κ. Τσίπρα.
Η κόντρα τους, λοιπόν, δεν λέει να κοπάσει και μάλιστα, για να έρθουμε στους μυημένους που λέγαμε στην αρχή, δεν πέρασε απαρατήρητο το γεγονός ότι ο κ. Τσακαλώτος θα απουσιάζει από την αυριανή παρουσίαση του οικονομικού προγράμματος του κόμματος. Αντιθέτως, κεντρικό ρόλο θα έχουν η Έφη Αχτσιόγλου και ο Αλέξης Χαρίτσης. Η απουσία αυτή έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά άλλων εκδηλώσεων που είχαν σχέση με την οικονομία και ο ίδιος δεν έδινε το παρών, αλλά και μετά τη δύσκολη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου της περασμένης Τετάρτης, όπου ο κ. Τσακαλώτος μαζί με άλλα κορυφαία στελέχη του κόμματος, όπως ο κ. Φίλης και ο κ. Μπίστης, έθεσαν το θέμα του Πολάκη αλλά και του ελλείμματος δημοκρατικότητας στη διαδικασία λήψης των αποφάσεων, όπως ήταν αυτή για το Ελληνικό.
Φαίνεται, λοιπόν, ότι η επιλογή του κ. Τσίπρα να μην έχει το ισχυρότερο πρόσωπο επί των οικονομικών στο κάδρο της παρουσίασης των θέσεων, πως είναι άλλο ένα προειδοποιητικό μήνυμα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ προς τον άτυπο επικεφαλής της εσωκομματικής αντιπολίτευσης. Βεβαίως, η δικαιολογία της Κουμουνδούρου είναι πως «ο Ευκλείδης δεν έχει πλέον θεσμικό ρόλο επί των οικονομικών». Φυσικά, όσοι γνωρίζουν τον τρόπο που λειτουργεί ο ΣΥΡΙΖΑ, ξέρουν ότι δεν στέκει ένα τέτοιο επιχείρημα και ότι αποτελεί απλώς πρόσχημα.