Μια αιφνιδιαστική επίσκεψη του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστή Χατζηδάκη, στα γραφεία έκδοσης συντάξεων μη Μισθωτών του ΕΦΚΑ στο κέντρο της Αθήνας, έφερε στο φως εικόνες «γραφειοκρατικής αποκάλυψης» που μαρτυρούν το μέγεθος του προβλήματος στην απονομή των εκκρεμών συντάξεων.

Ολόκληρα δωμάτια γεμάτα φακέλους ασφαλισμένων που περιμένουν να ανοιχτούν και να εξεταστούν από το… πελαγωμένο προσωπικό του ΕΦΚΑ, έλλειψη του απαραίτητου υλικοτεχνικού εξοπλισμού που δεν επιτρέπει ούτε τις στοιχειώδεις συναλλαγές με τους πολίτες αλλά και ηλεκτρονικοί υπολογιστές που λειτουργούν ακόμη με Windows 2000 και αδυνατούν να συνδεθούν με το κεντρικό δίκτυο ΣΥΖΕΥΞΙΣ του Δημοσίου, είναι ένα μικρό δείγμα των όσων αντίκρισε ο υπουργός κατά την επίσκεψη του στις υπηρεσίες.

Εικόνα… χάους

«Μπροστά μου ξεδιπλώθηκε μια εικόνα που θα τη χαρακτήριζα αντιφατική» ανέφερε χαρακτηριστικά με ανάρτηση του στα κοινωνικά δίκτυα. «Οι γραφειοκρατικές κληρονομιές του παλιού ΙΚΑ και του παλιού ΤΕΒΕ που έγιναν χειρότερες με την φύρδην μίγδην συγχώνευση στον ΕΦΚΑ, αν και οι προσπάθειες της Διοίκησης εδώ και ενάμιση χρόνο βοήθησαν να καλυτερεύσει η κατάσταση. Αλλά και ο δύσκολος αγώνας που δίνουν οι υπάλληλοι του ΕΦΚΑ να ανταποκριθούν στην έκδοση των συντάξεων μέσα σε στοίβες φακέλων που δεν παραπέμπουν πάντως στο μοντέλο της Δημόσιας Διοίκησης που θέλουμε να δημιουργήσουμε. Και φυσικά οι συνταξιούχοι που τηλεφωνούσαν όση ώρα ήμουν εκεί, πιέζοντας να εκδοθούν οι συντάξεις τους για τις οποίες περιμένουν για μήνες ή και για χρόνια». Αυτή η εικόνα επικρατεί σε όλα τα υποκαταστήματα και τις διευθύνσεις του ΕΦΚΑ που είναι επιφορτισμένες με τον υπολογισμό του χρόνου ασφάλισης, την εξέταση των φακέλων των ασφαλισμένων και την έκδοση των αποφάσεων συνταξιοδότησης.

Οι τρείς άμεσες κινήσεις

Ο κ. Χατζηδάκης αντιλήφθηκε πολύ νωρίς πως παρά την σαφή βελτίωση του ρυθμού έκδοσης νέων συντάξεων που είχε ως αποτέλεσμα το 2020 να εκδοθούν 31% περισσότερες συντάξεις από το 2019, η λύση στο πρόβλημα της συσσώρευσης ενός τεράστιου όγκου εκκρεμών αιτήσεων για κύριες και επικουρικές συντάξεις μαζί με τα εφάπαξ (υπολογίζονται συνολικά σε πάνω από 300.000 υποθέσεις) απαιτεί δραστικές και ενίοτε… αντισυμβατικές λύσεις. Για αυτό και οι κινήσεις για «ξεστοκάρισμα» των εκκρεμών συντάξεων προσανατολίζονται σε τρεις κατευθύνσεις άμεσης απόδοσης. Πρώτον, προχωρά η άμεση στελέχωση του ΕΦΚΑ σε νευραλγικές διευθύνσεις απονομής συντάξεων. Πολύ σύντομα πιάνουν δουλειά 100 παλαιοί συνταξιούχοι του Φορέα που επιστρέφουν με σύμβαση έργου, με μισθό 700 ευρώ και με ευθύνη απονομής συγκεκριμένου αριθμού συντάξεων και πάνω. Παράλληλα, τρέχουν οι διαδικασίες για την πρόσληψη 100 συμβασιούχων επιστημόνων (οικονομολόγων και λογιστών) με 18μηνες συμβάσεις ενώ προετοιμάζονται από τον ΑΣΕΠ και δυο προκηρύξεις για προσλήψεις 186 επιπλέον υπαλλήλων. Δεύτερον, ο ΕΦΚΑ προμηθεύεται άμεσα 1.700 υπολογιστές που θα δοθούν κυρίως στις διευθύνσεις απονομής συντάξεων. Τρίτον, το Υπουργείο προχωρά άμεσα σε νομοθετική πρωτοβουλία για την άρση γραφειοκρατικών εμποδίων και την κατάργηση περιττών σταδίων στην έκδοση μιας σύνταξης. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η απόφαση του υπουργείου να μπορούν πιστοποιημένοι δικηγόροι και λογιστές να συνδράμουν στη διαδικασία υπολογισμού και έκδοσης της σύνταξης, οριστικής ή προσωρινής.