Μείζονα κρίση, η μεγαλύτερη από τις εκλογές του Ιουλίου του 2019, προκλήθηκε στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή την προσωπική απόφαση του Αλέξη Τσίπρα, να υπερψηφίσει το κόμμα του τη συμφωνία της κυβέρνησης για το Ελληνικό.

Το θέμα αυτό, μαζί με το ζήτημα της παραπομπής του Νίκου Παππά σε προανακριτική που θα συζητηθεί αύριο στη Βουλή, αναμένεται να τεθούν επί τάπητος στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ που είναι προγραμματισμένη για το μεσημέρι.

Η ανταρσία του Νίκου Φίλη και του Θοδωρή Δρίτσα που απείχαν από την ψηφοφορία για το Ελληνικό, θα μπορούσε να έχει πάρει απρόβλεπτες διαστάσεις για τον κ. Τσίπρα.

Και αυτό γιατί με τη στάση του κόμματος, έστω και αν στο τέλος ακολούθησαν την κομματική γραμμή, διαφώνησαν ο γραμματέας του κόμματος Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο πρώην γραμματέας Πάνος Σκουρλέτης, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης. Αξίζει, μάλιστα, να σημειωθεί ότι αντίθετοι με τη θετική ψήφο, προκρίνοντας τη μέση οδό με το «παρών» ήταν ο πρώην υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, καθώς και οι τομεάρχες Οικονομικών και Ανάπτυξης, Έφη Αχτσιόγλου και Αλέξης Χαρίτσης. Είναι η πρώτη φορά, δηλαδή, που μια προσωπική απόφαση του Αλέξη Τσίπρα έβρισκε απέναντι τα περισσότερα από τα κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Με ενδιαφέρον, λοιπόν, αναμένεται η ομιλία του πρώην πρωθυπουργού και εάν θα σηκώσει το γάντι. Ιδίως σε μια στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ έχει να αντιμετωπίσει τη μέγιστη γκάφα που έκανε με τις καταγγελίες για τη συμμετοχή της siemens στο διαγωνισμό για τα self test, καθώς και την επικείμενη προανακριτική για τον Νίκο Παππά.