Ένα ένθερμο μήνυμα προς την Ελλάδα έστειλε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, με την επιστολή του στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου για την επέτειο των 200 ετών από την Επανάσταση του ’21. Ξέχασε όμως να συμβουλευτεί πρώτα τον Κώστα Βαξεβάνη κι έτσι έγραψε κάτι που σίγουρα θα στενοχώρησε τον εκδότη του Documento και φίλο του Αλέξη Τσίπρα.

«Οι Έλληνες αγωνιστές του 1821 εμπνέονταν από τα ιδανικά και τη δράση της Αμερικανικής Επανάστασης, ακριβώς όπως οι Αμερικανοί επαναστάτες και οι Πατέρες του Έθνους μας είχαν εμπνευστεί από το παράδειγμα της αθηναϊκής δημοκρατίας», σημειώνει στο μήνυμά του ο Τζο Μπάιντεν.

Πριν από μερικούς μήνες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε αναφερθεί στο πως η Αμερικανική Επανάσταση του 1776 ενέπνευσε την Ελληνική του 1821. Αυτό είχε προκαλέσει την οργή του - γνωστού για τις βαθιές του ιστορικές γνώσεις - Βαξεβάνη, που είχε γράψει στο twitter: «Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό μας η Επανάσταση του 1821 είχε ως έμπνευση την Αμερικανική. Γκουγκλαροντας ο Ρήγας και ο Κολοκοτρώνης τότε έμαθαν τι γίνεται στην άλλη άκρη του Ατλαντικού. Δεν εμπνεύστηκαν από τη Γαλλική, το διαφωτισμό δίπλα, αλλά από την Αμερική. Ιστορικός απατεώνας».

Ιστορικός απατεώνας λοιπόν και ο Τζο Μπάιντεν, σύμφωνα με τον Κώστα Βαξεβάνη. Μα κανείς δεν τον ρωτάει τελικά πριν γράψει κάτι για την Επανάσταση του ’21;