Ένα ενδιαφέρον άρθρο δημοσιεύει στα «Νέα» ο Ευάγγελος Βενιζέλος, με αφορμή μία έρευνα της Μetron Analysis για λογαριασμό του «Κύκλου Ιδεών» του σχετικά με την πανδημία.

Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ... συμβουλεύει τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, τονίζοντας ότι «θα έπρεπε να έχει διαμορφωθεί ένα θεσμικό πλαίσιο που παράγει συναίνεση».

Ο ίδιος, βέβαια, ξεκαθαρίζει ότι «δεν εννοώ ένα πλαίσιο «συγκυβέρνησης» ή ακύρωσης των διακεκριμένων θεσμικών ρόλων κυβέρνησης και αντιπολίτευσης. Θα μπορούσε και θα έπρεπε –ακόμα και τώρα υπάρχει περιθώριο- η κυβέρνηση να «επιβάλει» τη συμμετοχή της αντιπολίτευσης στις διαδικασίες απάντησης στα μεγάλα διλήμματα που συνεπάγεται σε όλες τις χώρες η διαχείριση της κρίσης, ώστε και θεσμικά να φαίνεται ότι δεν λειτουργεί η κλασική, συμβατική αντιπαλότητα.

Ότι ως προς την πανδημία δεν λειτουργεί ο πολιτικός αταβισμός, αλλά ότι διαχειριζόμαστε την κατάσταση με τη λογική του «πολεμικού συμβουλίου» που είχε συγκροτήσει ο Τσόρτσιλ κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου με τη συμμετοχή και της αντιπολίτευσης». Ο ίδιος επισημαίνει ότι με αυτόν τον τρόπο «το πεδίο της δημοκρατικής αντιπαράθεσης δεν περιορίζεται. Υπάρχουν πολλά άλλα θέματα που το τροφοδοτούν. Άλλωστε το τέλος της πανδημίας δεν είναι το τέλος της κρίσης», αναφέρει μεταξύ άλλων.