Πολλές αναγνώσεις είχαν τα αποτελέσματα των εκλογών για τη νέα Νομαρχιακή του ΣΥΡΙΖΑ στην Α’ Θεσσαλονίκης. Όπως γράψαμε στο «Secret», μεγάλοι νικητές ήταν οι λεγόμενοι ΠΑΣΟΚογενείς, που εξέλεξαν 12 μέλη, ενώ οι προεδρικοί εμφανίστηκαν διασπασμένοι, με την «Κίνηση Μελών» από τη μία και τη «ΡΕΝΕ» από την άλλη να έχουν σχεδόν τις ίδιες δυνάμεις. Παράλληλα, ελαφρώς μειωμένη είναι η δύναμη της «Ομπρέλας» και γενικά της εσωκομματικής αντιπολίτευσης, που παραδοσιακά στη Θεσσαλονίκη έχει ισχυρά ερείσματα. Έκπληξη αποτέλεσε για πολλούς η αλλαγή σκυτάλης στη θέση του συντονιστή.

Ο Χρήστος Δουίτσης παρέδωσε στον Κώστα Αμπατζά, σε μια εκλογική διαδικασία που το αποτέλεσμά της ήταν οριακό: 21 ψήφους πήρε ο Αμπατζάς και 19 ο Δουίτσης. Η αλλαγή αυτή μόνο βελούδινη δεν ήταν, γιατί δίχασε το προεδρικό μπλοκ, καθώς ο απερχόμενος συντονιστής είχε τη στήριξη της «Κίνησης Μελών» και των ΠΑΣΟΚογενών και ο διάδοχός του την υποστήριξη της νεοσύστατης «ΡΕΝΕ», αλλά και της «Ομπρέλας». Οι διαφωνίες αφορούσαν κυρίως δύο θέματα: Πρώτον, τη διαχείριση των αυτοδιοικητικών εκλογών στη Θεσσαλονίκη, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ξεκίνησε να συζητά με τον Γιάννη Μπουτάρη, κατέληξε στη στενά κομματική υποψηφιότητα της Κατερίνας Νοτοπούλου. Δεύτερον, τη σχέση της Νομαρχιακής με τους βουλευτές, με πολλά στελέχη να επισημαίνουν με νόημα ότι, αντί το κόμμα να προηγείται των βουλευτών, επί προεδρίας Δουίτση συνέβη το ανάποδο.

Κρατήστε και μια τελευταία, ενδιαφέρουσα πτυχή στην κόντρα μεταξύ των δύο υποψηφίων: Ο Δουίτσης στηρίχθηκε από την «Κίνηση Μελών», τους βουλευτές και κυρίως από την Κατερίνα Νοτοπούλου, ενώ ο Αμπατζάς από τη «ΡΕΝΕ», τους «53», αλλά και την Ελευθερία Χατζηγεωργίου, που εξακολουθεί να παίζει σημαντικό ρόλο στα κομματικά πράγματα της Θεσσαλονίκης. Μάλιστα, ο Αμπατζάς είχε διατελέσει διευθυντής στο πολιτικό της γραφείο όσο η ίδια ήταν υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης, θέση στην οποία είχε οριστεί αντικαθιστώντας την Κατερίνα Νοτοπούλου. Ετσι, η μάχη μεταξύ των δύο ισχυρών κυριών του ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσσαλονίκη συνεχίζεται…