Το όνομα του Δημήτρη Αβραμόπουλου έχει επανέλθει στην επικαιρότητα λόγω της απάντησής του στο ερώτημα αν θα είναι υποψήφιος βουλευτής στις επόμενες εκλογές.
«Από την στιγμή που θέλει η κοινωνία, το θέλω κι εγώ να είμαι υποψήφιος» ανέφερε ο πρώην επίτροπος της Ελλάδας, ωστόσο δεν είναι λίγοι εκείνοι που εμπλέκουν το όνομά του σε ένα άλλο σενάριο, εκείνο των ενδεχόμενων διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, σε έναν ειδικό ρόλο.

Σύμφωνα με τους ίδιους, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, φαντάζει ως ένα πρόσωπο που συγκεντρώνει τα ποιοτικά χαρακτηριστικά ώστε να αναλάβει τον ρόλο του ειδικού διαμεσολαβητή με την Τουρκία, όταν και αν συντρέξουν οι λόγοι. Απαραίτητη προϋπόθεση για να γίνει κάτι τέτοιο είναι οι διερευνητικές επαφές που επανεκκινήθηκαν μετά από 5 άκαρπα χρόνια, να έχουν κατάληξη η οποία θα ικανοποιεί την Αθήνα, έτσι ώστε να προχωρήσουν στο επόμενο στάδιο. Πρόκειται για μία διαδικασία την οποία ο κ. Αβραμόπουλος την γνωρίζει πολύ καλά, τόσο τα στάδιά της όσο και την ουσία της.

Είναι ενδεικτικό ότι κατά τη διάρκεια της πρόσφατης συνέντευξής του στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ έγινε εκτενής αναφορά σε ένα συγκεκριμένο χαρακτηριστικό το οποίο διαθέτει ο πρώην επίτροπος, τις προσωπικές σχέσεις. «Μην παραγνωρίζουμε τον παράγοντα προσωπικές σχέσεις. Όταν αναφερόμαστε στον όρο εμπιστοσύνη, υπάρχει μια προϋπόθεση: η ειλικρίνεια και η εντιμότητα» ανέφερε με νόημα στην ίδια συνέντευξη.

Ο κ. Αβραμόπουλος διατηρεί άριστες σχέσεις με τον άλλοτε ομόλογό του, Αχμέτ Νταβούτογλου, με τον δεύτερο να είναι ένα σημαντικό πρόσωπο για την γειτονική χώρα λόγω του θεωρήματος του στρατηγικού βάθους, παρόλο που σήμερα είναι αντιπολιτευόμενος. Ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας έχει καλλιεργήσει και έναν δίαυλο επικοινωνίας και με την πλευρά του Ταγίπ Ερντογάν, από την περίοδο που διαχειριζόταν το ζήτημα των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά και από την εποχή ο ίδιος ήταν δήμαρχος Αθηναίων και ο σημερινός Τούρκος πρόεδρος, δήμαρχος Κωνσταντινούπολης. Οι προσωπικές σχέσεις φάνηκαν και από τη συνέντευξη του Αχμέτ Νταβούτογλου στην Καθημερινή, με τον τελευταίο να αναφέρεται ονομαστικά στον κ. Αβραμόπουλο, παρόλο που αναφέρθηκε μόνο σε πρώην πρωθυπουργούς. Δεν πρέπει να ξεχνάμε άλλωστε, ότι ο Έλληνας πολιτικός πριν αναλάβει χρέη Επιτρόπου είχε περάσει τόσο από το υπουργείο Εξωτερικών όσο και Εθνικής Άμυνας, πράγμα που σημαίνει ότι γνωρίζει άριστα όλο το φάσμα των Ελληνοτουρκικών σχέσεων, οι οποίες στη μεγάλη τους εικόνα δεν έχουν μεταβληθεί σε τεχνικό επίπεδο από την περίοδο που ήταν υπουργός. Ο ίδιος εμφανίστηκε να επικροτεί τη στρατηγική του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, απέναντι στην Τουρκία για τις διερευνητικές επαφές, τηρώντας αποστάσεις από την πλευρά Σαμαρά, με τον τελευταίο να έχει εκφραστεί αρνητικά. Ωστόσο, στο επίπεδο αυτό, δηλαδή στο ενδεχόμενο να διεκδικήσει μελλοντικά έναν ρόλο διαμεσολαβητή από την πλευρά της Ελλάδας έναντι της Τουρκίας φαίνεται πως έχει βρεί και ανταγωνιστή… Ο λόγος για τον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο, ο οποίος έχει αυξήσει εσχάτως της παρεμβάσεις του για τα ελληνοτουκικά, με αρκετούς να υπερθεματίζουν στο ενδεχόμενο να αναλάβει εκείνος την θέση ενός ενδεχόμενου διαμεσολαβητή…