Καθόλου τυχαίες δεν ήταν οι αναφορές που έκανε πριν λίγες ημέρες ο Βασίλης Κικίλιας στην Κρήτη και στα αυξημένα κρούσματα που καταγράφονται το τελευταίο διάστημα. Ο υπουργός Υγείας κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία του Covid-19 στην Ελλάδα την προηγούμενη εβδομάδα, ενέταξε στις Περιφερειακές Ενότητες που παρουσιάζουν υψηλό αριθμό κρουσμάτων τόσο το Ρέθυμνο, όσο και το Ηράκλειο.

Έκανε, μάλιστα, μνεία σε ανακοίνωση του ΕΟΔΥ που σε μία ημέρα ανακοίνωσε 755 κρούσματα πανελλαδικά, εκ των οποίων τα 41 στην Κρήτη, με 22 στο Ρέθυμνο και 17 στο Ηράκλειο. Η εξέλιξη αυτή προκαλεί ιδιαίτερο προβληματισμό στο νησί, δεδομένο ότι σε ένα μήνα θα πρέπει να «προετοιμαστεί» για την τουριστική περίοδο του καλοκαιριού και μία τέτοια επιδημιολογική εικόνα θα δημιουργήσει πρόσθετα προβλήματα. Γι’ αυτό και αναζητούνται οι αιτίες της διασποράς των κρουσμάτων στην Κρήτη.

Στην κατεύθυνση αυτή όπως έγραψε η εφημερίδα «Πατρίς» διαπιστώθηκε ότι διασπορά κορονοϊού αποδίδεται στα… κόλλυβα μνημοσύνων και στο συνωστισμό σε σπίτια και μικρούς ναούς σε τελετές κηδειών-μνημοσύνων, που φέρονται να σημειώνονται το τελευταίο διάστημα σε διάφορες περιοχές της Κρήτης με νοσούντες πολλούς συμμετέχοντες αλλά και ιερωμένους. Σύμφωνα με τις πηγές της εφημερίδας, πρόκειται για τελετές, ειδικά αυτές που γίνονται σε χωριά της ενδοχώρας όπου δεν λαμβάνονται μέτρα, δεν υπάρχουν περιορισμοί, οι άνθρωποι δεν τηρούν τις βασικές οδηγίες.