Ενδιαφέροντα στοιχεία για τη δραστηριότητα των πολιτικών κομμάτων, στον τομέα του κοινοβουλευτικού ελέγχου, έρχονται στο φως της δημοσιότητας από το νέο τεύχος του ηλεκτρονικού περιοδικού της Βουλής «Επί του...Περιστυλίου», όπου δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην παρουσίαση των προφορικών μέσων του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, δηλαδή των συζητήσεων σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, των Επερωτήσεων των κομμάτων της αντιπολίτευσης, καθώς και όλων των Επίκαιρων Ερωτήσεων των βουλευτών που συζητήθηκαν στην Ολομέλεια της Βουλής την περίοδο από τον Ιούλιο 2019 έως και τον Δεκέμβριο 2020.

Η συντριπτική πλειονότητα των μέσων άσκησης κοινοβουλευτικού ελέγχου αφορούσε σε ζητήματα της δύσκολης καθημερινότητας που επέβαλε ο κοροναϊός, δηλαδή της διαχείρισης της υγειονομικής κρίσης και των οικονομικών και κοινωνικών συνεπειών της, σύμφωνα με την ποιοτική ανάλυση των δεδομένων,

Σε ό,τι αφορά τη δραστηριότητα των Κοινοβουλευτικών Ομάδων, στον τομέα της κατάθεσης επικαίρων ερωτήσεων που ως είθισται υποβάλλονται κυρίως από τους βουλευτές των κομμάτων της αντιπολίτευσης, προηγείται το Κίνημα Αλλαγής με 346 κατατεθείσες επίκαιρες ερωτήσεις και ακολουθούν ο ΣΥΡΙΖΑ με 267 επίκαιρες ερωτήσεις, το ΜέΡΑ25 με 212 επίκαιρες ερωτήσεις, το ΚΚΕ με 180 επίκαιρες ερωτήσεις, η Ελληνική Λύση με 44 επίκαιρες ερωτήσεις και η Νέα Δημοκρατία με 43 επίκαιρες ερωτήσεις.

Οι περισσότερες επίκαιρες ερωτήσεις κατά τη διάρκεια της Α' Συνόδου, δηλαδή από Ιούλιο 2019 έως 4.10.2020, αφορούσαν θέματα των υπουργείων Εργασίας, Υγείας και Περιβάλλοντος. Κατά την τρέχουσα Β' Σύνοδο δηλαδή από 5.10.2020 έως 18.1.2021, οι περισσότερες επίκαιρες ερωτήσεις αφορούσαν θέματα των υπουργείων Υγείας, Αγροτικής Ανάπτυξης, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Συνολικά, η κυβέρνηση έχει απαντήσει σε περισσότερες από 1.000 επίκαιρες ερωτήσεις, στην Α' και τη Β' Σύνοδο της τρέχουσας βουλευτικής περιόδου.

Ο Πρωθυπουργός έχει απαντήσει σε 6 επίκαιρες ερωτήσεις. Από αυτές, οι 5 επίκαιρες ερωτήσεις είχαν υποβληθεί από τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Στην προαναφερόμενη χρονική περίοδο, στη Βουλή κατατέθηκαν 35 επερωτήσεις και επίκαιρες επερωτήσεις, οι περισσότερες από τον ΣΥΡΙΖΑ που αξιοποίησε αυτό το μέσο κοινοβουλευτικού ελέγχου 21 φορές. Ακολουθεί το Κίνημα Αλλαγής με 8, η Ελληνική Λύση με 5 και το ΚΚΕ με 1 επίκαιρη επερώτηση.

Όσον αφορά στις υποβληθείσες γραπτές ερωτήσεις, τις περισσότερες έχει καταθέσει η Ελληνική Λύση. Ειδικότερα, οι βουλευτές της Ελληνικής Λύσης υπέβαλαν 5.546 ερωτήσεις, οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας 3.764 ερωτήσεις, του ΣΥΡΙΖΑ 3.657 ερωτήσεις, του Κινήματος Αλλαγής 1.203, του ΚΚΕ 1.717 και του ΜέΡΑ25 κατέθεσαν 1.699 ερωτήσεις.