Παρών ή… απών σκέφτεται να δηλώσει όπως μαθαίνουμε ο Κώστας Καραμανλής σε ό,τι αφορά τις συμβάσεις της Αθήνας με την Βόρεια Μακεδονία, όταν θα έλθει η στιγμή να κατατεθούν στη Βουλή και να τεθούν προς ψήφιση.

Ο Μακεδόνας πρώην πρωθυπουργός, ο οποίος κάθε άλλο παρά επιθυμεί να ταυτιστεί με τις λογικές και τις πρακτικές Σαμαρά θα παραμείνει σιωπηλός μέχρι το ζήτημα να έλθει στο Κοινοβούλιο και από κει και πέρα θα τοποθετηθεί μέσω επίσημης ανακοίνωσης, προκειμένου να μην υπάρξουν παρερμηνείες και σενάρια περί δήθεν υπονόμευσης του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Πάντως, δεν είναι λίγοι εκείνοι που διαμηνύουν ότι αυτό το διάστημα ο Καραμανλής παλεύει μεταξύ της διαχρονικής αφοσίωσή του στην ενότητα της «γαλάζιας» παράταξης (πρόκειται για τον πλέον ενωτικό αρχηγό στην ιστορία της ΝΔ) και στην παρακαταθήκη του βέτο στο Βουκουρέστι, το οποίο συνιστά κορυφαία στιγμή στην διακυβέρνησή του και ταυτόχρονα εξέφραζε το θυμικό των Βορειοελλαδιτών συμπατριωτών του.

Ωστόσο, η ανάγκη να μην υπαναχωρήσει από τις πάγιες θέσεις του σ' ένα εθνικό θέμα που τον αφορά άμεσα, αλλά και η μόνβιμη πρόθεσή του να βρίσεται σε συνεννόηση με την εκάστοτε κομματική ηγεσία τον κατατάσσει σε διαφορετική κατηγορία από εκείνη του Μεσσήνιου πολιτικού.

Όπως και να'χει ωστόσο, το θέμα με τους δύο πρώην πρωθυπουργούς και την στάση τους έναντι της ψηφοφορίας αναφορικά με τις διμερείς συμφωνίες, επαναφέρει δυναμικά την συζήτηση για το τι μέλλει γενέσθαι σχετικά με την πιθανή έξοδό τους από τα «γαλάζια» ψηφοδέλτια των επόμενων εθνικών εκλογών.

Πρόκειται αν μη τι άλλο για μια ευκαιρία να προχωρήσει ο πρωθυπουργός σε μια θεσμική επανάσταση δίνοντας μια διαφορετική διάσταση στον ρόλο τους.

Σημειώστε, πως δεν αποκλείεται να έχει ενεργό σύμμαχο στην υπόθεση αυτή τον ίδιο τον Κώστα Καραμανλή. Όσο για τον Σαμαρά, είναι μια πολύ διαφορετική ιστορία…