Μόνο ως ευχάριστη έκπληξη μέσα στο δύσκολο περιβάλλον της πανδημίας μπορεί να χαρακτηριστεί η ανακοίνωση της χρηματοδότησης της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων με 595 εκατ. ευρώ, τη μεγαλύτερη στήριξη για έργα Πολιτικής Προστασίας που δόθηκε ποτέ στην Ευρώπη.

Για να υπάρξει όμως αυτό το αποτέλεσμα, ο Νίκος Χαρδαλιάς και οι συνεργάτες του εργάστηκαν σκληρά και αθόρυβα για σχεδόν ένα χρόνο, παράλληλα με όλες τις άλλες «έκτακτες» υποθέσεις που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν.

Μαθαίνουμε ότι οι πρώτες επαφές είχαν γίνει πριν την επέλαση του κορονοϊού.

Με το που ήρθε όμως το πρώτο lockdown, αντί να ανασταλεί η προσπάθεια, κορυφώθηκαν οι ρυθμοί προετοιμασίας, ενώ επιπλέον, προστέθηκαν στην πρόταση χρηματοδότησης των νεών πυροσβεστικών μέσων και του εξοπλισμού αντιμετώπισης καταστροφών και οι δράσεις αντιμετώπισης υγειονομικών κινδύνων.

Η πρόταση προετοιμάστηκε, υποβλήθηκε παρουσιάστηκε και αξιολογήθηκε σε χρόνο ρεκόρ. Ο Σπύρος Γεωργίου, διευθυντής διεθνών σχέσεων της Πολικής Προστασίας αποτέλεσε το σύνδεσμο με τις υπηρεσίες της ΕΤΕπ, ενώ η ελληνική SMR Consultants υποστήριξε την προετοιμασία του φακέλου.