Μην νομίζετε ότι στο Μέγαρο Μαξίμου δεν παρακολουθούν με προσοχή την εσωτερική αναστάτωση που επικρατεί αυτό το διάστημα στους κόλπους του Κινήματος Αλλαγής. Πολλώ δε μάλλον από την στιγμή που αυτός ο νέος κύκλος εσωστρέφειας προκλήθηκε από την επαναφορά των ζυμώσεων (με φόντο και την διεξαγωγή των επόμενων εθνικών εκλογών με το σύστημα της απλής αναλογικής) περί προοδευτικής διακυβέρνησης με άξονες τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Χαριλάου Τρικούπη.

Η έντονη αντίδραση του Ανδρέα Λοβέρδου σε αυτό το σενάριο, ο οποίος ακολούθως καθαιρέθηκε από το πόστο του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου, αλλά και άλλων κορυφαίων στελεχών, όπως η Νάντια Γιαννακοπούλου και η Χαρά Κεφαλίδου, έφεραν και πάλι στο προσκήνιο τις διαφορετικές εκτιμήσεις που υφίστανται εντός του κόμματος της Φώφης Γεννηματά για τον μελλοντικό πολιτικό προσανατολισμό, καθώς και τις ακριβείς στοχεύσεις για το επόμενο κρίσιμο διάστημα.

Βλέπετε, είναι ξεκάθαρο, πως η οποιαδήποτε προοπτική για περαιτέρω διεύρευνση της ΝΔ προς την Κεντροαριστερά είτε σε επίπεδο πρσώπων, είτε εκλογικής δεξαμενής κάθε άλλο παρά αδιάφορο αφήνει το σύστημα Μητσοτάκη. Δεν είναι τυχαίο, ότι παρά τις κορώνες του ΣΥΡΙΖΑ για δεξιά στροφή που σηματοδότησε ο πρόσφατος ανασχηματισμός, είναι ξεκάθαρο, πως μαζί με την εκπροσώπηση της «γαλάζιας» Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ενισχύθηκε και το στοιχείο του άλλοτε πράσινου… εκσυγχρονισμού στους κόλπους της κυβέρνησης.

Για παράδειγμα, αβαθμίστηκε ο Θοδωρής Λιβάνιος (παραδοσιακός πολιτικός φίλος της Άννας Διαμαντοπούλου την οποία ως γνωστόν ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρότεινε για την προεδρία του ΟΟΣΑ), ο οποίος συμπληρώνει την ομάδα των προερχόμενων από την Κεντροαριστερά μεγαλοσχημόνων του Μαξίμου, μαζί με Γεραπετρίτη, Σκέρτσο, Τσιόδρα, Βλαστάρη και λοιπούς.

Το ίδιο ισχύει και για τον Στέλιο Πέτσα, ενώ παρέμειναν στα πόστα τους οι Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, Κυριάκος Πιερρακάκης, Λίνα Μενδώνη και Πάνος Τσακλόγλου, ενώ το χαρτοφυλάκιό του διατήρησε και ο προερχόμενος από το Ποτάμι, Χάρης Θεοχάρης. Στην κυβερνητική εξίσωση τέλος, εισήλθαν ο επίσης «ποταμίσιοι» Γιώργος Αμυράς και Νίκος Γιατρωμανωλάκης.

Μέσα σ' αυτό το κλίμα και με δεδομένους τους διαύλους επικοινωνίας του Ανδρέα Λοβέρδου (και όχι μόνο) με κορυφαία κυβερνητικά στελέχη, στο «γαλάζιο» στρατόπεδο θα παρατηρούν από κοντά τις ζυμώσεις που θα οδηγήσουν στις αρχαιρεσίες του ΚΙ.ΝΑΛ τον επόμενο Νοέμβριο, όπου είναι βέβαιο πως ο πρώην κορυφαίος υπουργός θα δηλώσει «παρών». Εξάλλου, σε κάθε περίπτωση και ενόψει των αχαρτογράφητων συνθηκών της απλής αναλογικής, στο Μαξίμου θα επιθυμούσαν ξεκάθαρα την ανάδειξη μιας ηγεσίας στο ΚΙ.ΝΑΛ που θα μπορούσε να βρει πιο εύκολα κοινούς κώδικες με τη ΝΔ και όχι με την Κουμουνδούρου.

Αυτό θεωρούν στο πρωθυπουργικό περιβάλλον ότι θα είναι και το διακύβευμα της κουβέντας για την αυτόνομη πορεία του κόμματος τους επόμενους μήνες, καθώς η εποχή των ίσων αποστάσεων της Φώφης Γεννηματά βαίνει προς το τέλος της ανεξαρτήτως του προσώπου που θα ηγηθεί του πολιτικού φορέα. Και η παράμετρος αυτή μπορεί όπως λένε οι ίδιοι κύκλου να πυροδοτήσει σοβαρές εξελίξεις, που θα ξεπερνούν ακόμη και τις εσωκομματικές διαδικασίες.