Μπορεί να μην έχει γίνει αντιληπτό εν μέσω της πραγματικότητας που βιώνουμε, αλλά αν προσέξει κανείς τις δημόσιες τοποθετήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη το τελευταίο δίμηνο αποφεύγει συστηματικά την οποιαδήποτε αναφορά στον Αλέξη Τσίπρα και την αξιωματική αντιπολίτευση, ακόμη κι αν ερωτάται σχετικά.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η συνέντευξή του στον Νίκο Χατζηνικολάου, όπου το μόνο που αρκέστηκε να πει για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι πως πρόκειται για μια… απογοήτευση.

Πρόκειται για μια ξεκάθαρη επιλογή επικοινωνιακής στρατηγικής από την πλευρά του Μεγάρου Μαξίμου, η οποία κρίνει πως ο πρωθυπουργός δεν έχει κανένα λόγο να μπει σε μια τέτοιου είδους αντιπαράθεση, στην λογική ότι όπως καταδεικνύουν και οι δημοσκοπήσεις παρά την φθορά που παρατηρείται σε επιμέρους ποιοτικά στοιχεία, ο Αλέξης Τσίπρας δεν έχει το παραμικρό όφελος.

Ξεκίνησε από το 2019

Για όσους μελετούν τις πολιτικές εξελίξεις η τελευταία στιγμή μεγάλης έντασης μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αλέξη Τσίπρα χρονολογείται στα μέσα Μαΐου του 2019. Τότε, σε μια οξεία αντιπαράθεση στη Βουλή, ο κ. Μητσοτάκης είχε σηκώσει πολύ ψηλά τους τόνους για την τραγωδία στο Μάτι, για τη συμπεριφορά του Παύλου Πολάκη, κ.ά. Σε μια ενδελεχή συζήτηση που έκανε στη συνέχεια με συμβούλους και συνεργάτες του, αποφάσισε ότι αυτή θα ήταν και η τελευταία φορά που θα ακολουθούσε τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ στο «χορό» της έντασης. Αυτό τον κανόνα ακολουθεί έκτοτε σχεδόν απαράβατα.

Ο κ. Τσίπρας έχει επιχειρήσει πολλές φορές να προκαλέσει ουσιαστικά τον κ. Μητσοτάκη σε πολιτικό καυγά. Έχει χρησιμοποιήσει δημόσια ιδιαίτερα σκληρές εκφράσεις, ειρωνικά σχόλια, προσωπικούς χαρακτηρισμούς.

Η απόφαση όμως εκείνη της άνοιξης του 2019 βασιζόταν σε μία συγκεκριμένη λογική: Ο Αλέξης Τσίπρας επιδιώκει την ένταση, διότι στο πεδίο των πολιτικών χάνει, ενώ σε αντιμαχίες που θυμίζουν συνέλευση φοιτητών σε αμφιθέατρο έχει πλεονέκτημα. Η λογική αυτή είναι ισχυρή ακόμα και σήμερα. Σπάνια ο πρωθυπουργός, στον ενάμιση χρόνο που είναι στην εξουσία, έχει σηκώσει το γάντι που του πετάει η αξιωματική αντιπολίτευση.

Εξοργίστηκε, αλλά δεν απάντησε

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ακόμα και σε ακραία περίπτωση, όταν ο κ. Τσίπρας βγήκε από προσωπική τους συνάντηση και ανέφερε στα ΜΜΕ ως μέρος της συνομιλίας του με τον κ. Μητσοτάκη κάτι που δεν είχε ειπωθεί ποτέ, ο πρωθυπουργός παρότι εξοργίστηκε, επέλεξε να μην απαντήσει. Μία από τις πρώτες κινήσεις του κ. Μητσοτάκη ως πρωθυπουργού μάλιστα στη Βουλή ήταν συμβολική.

Τον Οκτώβριο του 2019, επέλεξε να εγκαινιάσει την Ώρα του Πρωθυπουργού απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση για το μεταναστευτικό που είχε καταθέσει ο γραμματέας του Μέρα25, Γιάννης Βαρουφάκης. Απάντησε στη συνέχεια και σε ερωτήσεις του Αλέξη Τσίπρα, αλλά και της Φώφης Γεννηματά, ακόμα και του απλού βουλευτή Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου.

Έβαλε έτσι τον κ. Τσίπρα στο ίδιο «ύψος» με τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς και μέλη του κοινοβουλίου που καλούν τον πρωθυπουργό να απαντήσει σε ερωτήσεις τους στη Βουλή.