Το νομοσχέδιο που έφερε η κυβέρνηση στην Βουλή για την επέκταση των 12 μιλίων στο Ιόνιο μπορεί να πέρασε με ευρεία πλειοψηφία και την συναίνεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ωστόσο βρήκε την ευκαιρία να επιτεθεί στον Κυριάκο Μητσοτάκη για την στάση που είχε κρατήσει η ΝΔ το 2018 όταν ο ίδιος και η κυβέρνηση του σκεπτόταν να κάνει το ίδιο.

Για τα στελέχη της Κουμουνδούρου η μεγαλύτερη έκπληξη ήταν ωστόσο το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός κράτησε αποστάσει απ όσα είχαν πει τα στελέχη του κόμματος του το 2018.

«Δεν είδα καμία δικιά μου δήλωση» απάντησε ο κ. Μητσοτάκης στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης όταν ο Αλέξης Τσίπρας του θύμισε τις επιθέσεις που είχε δεχθεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ από στελέχη της ΝΔ όταν είχαν ανακοινώσει ότι μελετούσαν να περάσουν από την Βουλή την επέκταση των χωρικών υδάτων ακριβώς όπως έκανε και χθες η κυβέρνηση με την σύμφωνη γνώμη της πλειοψηφίας των κομμάτων .

«Αντιλαμβανόμουν την περιπλοκότητα του ζητήματος» είπε ο πρωθυπουργός διαχωρίζοντας τη δική του θέση από εκείνη των σημερινών υπουργών της ΝΔ. «Υπήρχαν και στη ΝΔ απόψεις για το κατά πόσο θα ήταν ωφέλιμη η επέκταση» παραδέχτηκε, μάλιστα, αλλά πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ είχε διαφορετική προσέγγιση από τον ΣΥΡΙΖΑ για τη διαδικασία επέκτασης των χωρικών υδάτων

Ο Αλέξης Τσίπρας θύμισε πάντως τον πρωθυπουργό τις δηλώσεις που είχαν κάνει τα στελέχη της ΝΔ . Ο τότε τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ, είχε πει :

«Έδωσαν τη δυνατότητα στην Τουρκία να επιμείνει στη γνωστή της θέση, ότι στο Αιγαίο δεν μπορεί να εφαρμοστεί πλήρως το δίκαιο της θάλασσας, διότι δήθεν πρόκειται για ειδική περίπτωση. Για μια ακόμη φορά η κυβέρνηση, με φθηνούς εντυπωσιασμούς, υποσκάπτει θεμελιώδεις θέσεις της εξωτερικής μας πολιτικής».

Η Ντόρα Μπακογιάννη μας έλεγε ότι «ο τρόπος που χειριστήκαμε το ζήτημα ήταν «επιπόλαιος και εξαιρετικά βλαπτικός για τα εθνικά συμφέροντα». Και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κινείται αντίθετα με την πάγια άποψη της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής ότι «αποσπασματικές επιμηκύνσεις της αιγιαλίτιδας ζώνης δίνουν περαιτέρω επιχειρήματα στην τουρκική πλευρά».

Ο τομεάρχης Άμυνας κ Κικίλιας δήλωνε: «Δεν γίνεται έτσι σοβαρή εξωτερική πολιτική, δημιουργώντας τετελεσμένα κατ’ αποκοπή γεγονότα και προσχωρώντας στην επιχειρηματολογία της Τουρκίας».

Ο νυν Υπουργός Ανάπτυξης κ. Γεωργιάδης έλεγε πως είναι «μεγάλη ζημιά για τον τόπο, που ξεχώρισε το Ιόνιο από το Αιγαίο» η οποία «επιβεβαιώνει την τουρκική θέση».



Ο νυν Υφυπουργός Παιδείας κ Συρίγος, έλεγε ότι είναι λάθος η εξαίρεση του Αιγαίου από το Ιόνιο και μας προέτρεπε να επεκτείνουμε τα χωρικά ύδατα και εντός του Αιγαίου, στην Πελοπόννησο και την Κρήτη.

Ακόμα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έδωσε ακόμα διευκρινίσεις για την αναφορά του πρώην υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά ότι η επέκταση των 12 ναυτικών μιλίων δεν προχώρησε διότι ο κ. Τσίπρας «φοβόταν ότι δεν θα άρεσε στους Τούρκους».

Όπως τόνισε είχε δώσει εντολή στον Γιώργο Κατρούγκαλο να προχωρήσει το σχετικό νομοσχέδιο το οποίο του ζήτησε να το παρουσιάσει στο συμβούλιο εξωτερικής πολιτικής. Εκεί, όμως, είπε ο Αλέξης Τσίπρας ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος, διεμήνυσε στην τότε κυβέρνηση να «μην τολμήσει να το φέρει δεσμεύοντας τη χώρα σε προεκλογική περίοδο.