Τα σύμβολα δεν προσαρμόζονται στην επικαιρότητα, ούτε κι ερμηνεύονται πέρα από την εποχή τους. Κάποια από αυτά δε,  εκπέμπουν διαχρονικά μηνύματα,  όπως η σημαία της Ομοσπονδίας Θερμαστών Μηχανικών Ελλάδος (ΟΜΘΕ) , σωματείου που ιδρύθηκε το 1938, και εξακολουθεί να υφίσταται ακόμη. 

Στην ΟΜΘΕ υπάγονται κυρίως οι εργαζόμενοι στα τεχνικά τμήματα εργοστασίων, διαφόρων φορέων της πρωτογενούς παραγωγής, ιδρυμάτων κτλ γι΄ αυτό και η ίδρυση της επί των ημερών του Ι. Μεταξά, τελούσε υπό την  «αιγίδα» του τότε υπουργείου Βιομηχανίας  - Γεωργίας. 

Μπορεί ο δικτάτορας να ήταν σφόδρα  ανντικομμουνιστής στηρίζοντας το κυριότερο μέρος της πολιτικής του στον εξανδραποδισμό της  αριστεράς και των συνδικάτων της, ωστόσο το ΙΚΑ, οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας, η καθιέρωση του 8ώρου εργασίας  και κάποια ακόμη καθιερώθηκαν επί των ημερών του. Προφανώς για εξυπηρέτηση  αλλότριων σκοπών, αλλά οι ενέργειες του σφραγίζονται κι  αποδίδονται στην ιστορία με  αδιαμφισβήτητες ημεροχρονολογίες.

Εν, προκειμένω, το σήμα – σύμβολο  των θερμαστών που έχουν κορνιζάρει στα γραφεία τους στην Ομόνοια, έχει  φόντο τη ελληνική σημαία και θυρεό δύο σφιχτά μεταξύ τους χέρια, ένα με μπλε κι ένα  με κόκκινο μανίκι! Συμφιλιωτικό ή  παρελκυστικό; Μπορεί τέτοια διλήμματα να απασχολούν το σήμερα, όταν το  1938  ο Ι. Μεταξάς είχε  - μεταξύ άλλων – δώσει στον εαυτό του  το χρίσμα του επιτίμου προέδρου της ΓΣΕΕ,  αντιγράφοντας τον «πρώτο εργάτη της Ιταλίας» Μπενίτο Μουσολίνι; Έλα ντε…