Στην πειροχή της Λαυρεωτικής, έξι χιλιόµετρα από το κέντρο του Λαυρίου και τέσσερα από την είσοδο του αρχαιολογικού χώρου, βρίσκεται η νέα κατοικία του Αλ. Τσίπρα, πνιγµένη στα πεύκα, πάνω στο κύµα και περιφραγµένη, όπως, άλλωστε, και οι λιγοστές βίλες δίπλα στο ανακαινισµένο διώροφο των 142 τ.µ. που ο πρώην πρωθυπουργός ενοικιάζει µε 500 ευρώ τον µήνα.

H αρχιτεκτονική ορισµένων εκ των κατασκευών, όπως και το ατµοσφαιρικό «Green Coast», το πάλαι ποτέ στολίδι της οικογένειας Βαρβία, αποπνέει διακριτικά την αίγλη και τον πλούτο του παρελθόντος. Οι µόνοι που µπορούν να απολαύσουν το µπάνιο τους στον µικρό αυτό όρµο του Σαρωνικού είναι οι περίοικοι, καθώς πρόκειται για απροσπέλαστο στον οποιονδήποτε άλλον σηµείο. Παρότι για τον αιγιαλό, τις ελεύθερες παραλίες και τις δασικές εκτάσεις το Σύνταγµα έχει θεµελιωδώς ορίσει τον δηµόσιο χαρακτήρα τους, εντούτοις οι καταπατήσεις στη συγκεκριµένη περίπτωση είναι εξοργιστικές. Οι φράχτες φτάνουν έως τη θάλασσα, τα σπίτια -όπως και το συγκεκριµένο- είναι χτισµένα σε δασώδη έκταση και φυσικά απροστάτευτα σε περίπτωση πυρκαγιάς στον από πάνω λόφο, στην Καµάριζα, τον Αγ. Κωνσταντίνο κ.λπ., λόγω έλλειψης έστω και στοιχειώδους ρυµοτοµικού σχεδίου.

Τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» προσέγγισαν, στο µέτρο του δυνατού, την περιοχή. Για τους Λαυριώτες αποτελεί κοινό µυστικό ότι πρέπει να βάλει κανείς βαθιά το χέρι στην τσέπη έστω και για να ενοικιάσει µία από τις κατοικίες σε εκείνη την πλευρά. Σύµφωνα µε µεσίτη του Λαυρίου, υπάρχει σε ενοικίαση µόνο ένα διαµέρισµα διώροφου κτίσµατος, µε τιµή εκκίνησης τα 20 ευρώ ανά τετραγωνικό, ενώ η τιµή πώλησης ξεκινά από τα 3.800 ευρώ ανά τετραγωνικό. «Τρία ευρώ το τετραγωνικό ενοίκιο έχουµε µόνο στη γειτονιά µε τις εργατικές πολυκατοικίες...», λέει ειρωνικά στα «Π» εργολάβος της περιοχής, διατηρώντας την ανωνυµία του. «Οπου και να στρέψετε τη µατιά σας, εκεί θα δείτε µόνο αυθαίρετα, που έχουν νοµιµοποιηθεί µεταγενέστερα µε επανακαθορισµούς των οριογραµµών και διάφορες άλλες διαδικασίες», θα πει. Ενας από τους τελευταίους επανακαθορισµούς είχε γίνει και τον Μάρτιο του 2019, λίγο πριν από την πτώση της κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛ.

Η κουβέντα κράτησε αρκετά και ο εργολάβος θυµήθηκε τον κ. Τσίπρα πριν από χρόνια να απαιτεί «να ξηλωθούν οι φράχτες της ντροπής στην παραλία του Ελληνικού».

ΑΓΓΕΛΙΕΣ

Την ίδια στιγµή, µια πρόχειρη µατιά στις αγγελίες ακινήτων σε όµορα οικήµατα της παραθεριστικής κατοικίας του πρώην πρωθυπουργού, αλλά και της ευρύτερης περιοχής της Λαυρεωτικής, δείχνει πως πρόκειται για µια περιοχή µε ακριβά ακίνητα. Για του λόγου το αληθές, µια πολυτελής µονοκατοικία 125 τ.µ. στο Σούνιο µε θέα στη θάλασσα ενοικιάζεται έναντι 5.500 ευρώ µηνιαίως. Επιπλέον, µια µεζονέτα µε εµβαδόν 100 τ.µ. στο Σούνιο κοστολογείται στα 3.000 ευρώ ανά µήνα, ενώ αντίστοιχα ένα διαµέρισµα 74 τ.µ. στο συγκεκριµένο σηµείο της Αθηναϊκής Ριβιέρας εκµισθώνεται έναντι 1.000 ευρώ µηνιαίως.

Την ίδια στιγµή, ένα πολυτελές διαµέρισµα στο Σούνιο µε επιφάνεια 55 τ.µ. κοστίζει 1.500 ευρώ τον µήνα. Χαρακτηριστικό, δε, των ενοικίων που «παίζουν» στην περιοχή είναι πως ισόγειο διαµέρισµα µε επιφάνεια 45 τ.µ., κήπο και θέα στη θάλασσα κοστολογείται στα 1.800 ευρώ ανά µήνα. Στην περιοχή του Σουνίου µια µεζονέτα αξίας 300.000 ευρώ, επιφάνειας 110 τ.µ., που περιλαµβάνει τρία υπνοδωµάτια και ένα µπάνιο, ενοικιάζεται έναντι 750 ευρώ.

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παραπολιτικά το Σάββατο 12 Δεκεμβρίου