Διόλου τυχαίες δεν είναι οι συνεχείς επαφές του Κυριάκου Μητσοτάκη με την Άγκελα Μέρκελ το τελευταίο διάστημα. Βλέπετε τους προηγούμενους μήνες, η Γερμανίδα καγκελάριος ήταν η μοναδική (λόγω των παραδοσιακών σχέσεων Βερολίνου-Άγκυρας) που αναλάμβανε πρωτοβουλίες προκειμένου να βγάλει την γειτονική χώρα από την διεθνή απομόνωση στην οποία είχε περιέλθει λόγω της προκλητικής στάσης έναντι της Ελλάδας και να υπάρξει εποικοδομητικός διάλογος.

Ωστόσο, χάρη στις ενέργειες της ελληνικής πλευράς, ο Ταγίπ Ερντογάν εκτέθηκε ανεπανόρθωτα σε όλα τα επίπεδα και ταυτόχρονα εξέθεσε όσους επιχείρησαν να τον αντιμετωπίσουν -σε πρώτη φάση τουλάχιστον- με τον δυναμισμό του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.

Στο πλαίσιο αυτό, η Άγκελα Μέρκελ βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τον πρωθυπουργό αναγνωρίζοντας πως αποτελεί παράγοντα σταθερότητας και ψυχραιμίας, γεγονός που έπαιξε καθοριστικό ρόλο και στην προώθηση του ζητήματος των κυρώσεων στο πεδίο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Παράλληλα, όπως είναι σε θέση να γνωρίζουν τα parapolitika.gr, η Γερμανία ήδη προετοιμάζει σειρά έμπρακτης στήριξης της Ελλάδας στο θέμα του Μεταναστευτικού, το οποίο επανήλθε στην επικαιρότητα.

Η Γερμανία υποδέχεται 1553 πρόσφυγες

 Σημειώνεται ότι σε συνέχεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με την Καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, τόσο το βράδυ του Σαββάτου, όσο και νωρίτερα σήμερα σχετικά με το Μεταναστευτικό/Προσφυγικό ζήτημα και την πρόθεση της Γερμανίας να συνδράμει την Ελλάδα, η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε την πρόθεσή της να υποδεχθεί 1.553 πρόσφυγες από όλα τα ελληνικά νησιά. Οι πρόσφυγες είναι μέλη οικογενειών που έχουν αιτηθεί και λάβει άσυλο.

Πρόκειται για μια θετική κίνηση η οποία σε καμία περίπτωση δεν επιβραβεύει όσους επιχειρούν να εισέλθουν παράνομα στη χώρα, αλλά αντιθέτως επαναφέρει στην ευρωπαϊκή συζήτηση το ζήτημα της μετεγκατάστασης προσφύγων και της ανακούφισης των χωρών πρώτης υποδοχής ενόψει και των προτάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το κοινό Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο που θα παρουσιαστούν την ερχόμενη εβδομάδα.