Πρωτόγνωρες καταστάσεις έζησαν -λόγω μέτρων για τον κορονοϊό- όσοι βρέθηκαν χθες στην εκδήλωση που πραγματοποίησε το ΚΚΕ στη Μακρόνησο.

Ως ελάχιστο φόρο τιμής προς όσους εξορίστηκαν, βασανίστηκαν ή άφησαν τη ζωή τους στο μαρτυρικό νησί, ο γ.γ. της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας έκανε τα αποκαλυπτήρια του μνημείου που φιλοτέχνησε ο γλύπτης Μάρκος Γεωργιλάκης. Πέντε ανθρώπινες μορφές, σκιές που ξεπροβάλλουν από τη γη της Μακρονήσου.

«Κάθε φορά που πατάμε αυτόν τον βράχο νοιώθουμε χρέος, τιμή και ευθύνη. Απέναντι σε όσους μαρτύρησαν πάνω στο Μακρονήσι.

Σε όσους έζησαν στο πετσί τους την επιστημονική, οργανωμένη βία της αστικής τάξης με έναν και μοναδικό σκοπό: να υποταχτούν, να δηλώσουν μετάνοια, να αποκηρύξουν το ΚΚΕ και τις ιδέες τους», ανέφερε ο κ. Κουτσούμπας .

«Με το έργο αυτό θέλησα να εκφράσω αυτό που ένιωθα γι` αυτούς τους ανθρώπους, αυτές τις ευγενικές μορφές που η θυσία τούς καθαγίασε και τους έκανε σύμβολα», είπε από την πλευρά του ο Μάρκος Γεωργιλάκης.

Ωστόσο αυτό που έκανε την μεγαλύτερη εντύπωση ήταν τα αυστηρά μέτρα προστασίας από τον Covid-19, που τηρήθηκαν πιστά από εκατοντάδες ανθρώπους, αλλά και αγωνιστές που έζησαν στο μακρονήσι της εξορίας, και επισκέφθηκαν το νησί για να αποτίσουν φόρο τιμής. Μάλιστα, υπήρχαν και άνθρωποι με λόσωμες φόρμες άσπρες που με μερμομετρητές χειρός έλεγχαν την θερμοκρασία κάθε ενός που κατέβαινε από τα πλοία που αποβίβαζαν τους επισκέπτες. Παράλληλα, είχε προβλεφθεί να υπάρχουν καρέκλες για όλους, ώστε να παρακολουθήσουν την εκδήλωση καθίμενοι και σε απόσταση ο ένας από τον άλλον.


thumbnail_5139815
thumbnail_5139828
thumbnail_5139875
thumbnail_5139876