Με την ελπίδα να πέσουν οι τόνοι των αντεγκλήσεων μεταξύ των τάσεων στο ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας ενισχύοντας την ηγετική του εικόνα, αλλά παράλληλα και την τάση… για ένα αρχικό κόμμα, κάνοντας εκπτώσεις μάλιστα στο θέμα της διεύρυνσης, αποφάσισε να τοποθετηθεί στη θέση του ΓΓ ένας δικός του άνθρωπος, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Ωστόσο, η αισιόδοξη εκτίμηση ότι οι τόνοι της εσωκομματικής αντιπαράθεσης θα πέσουν… δεν φαίνεται ότι θα κρατήσει πολύ.

Φάνηκε άλλωστε από την πρώτη στιγμή της εκλογής του Δημήτρη Τζανακόπουλου καθώς υπήρξαν 29 λευκά ψηφοδέλτια, ένδειξη ότι εξακολουθούν οι διαφωνίες, παρά τις παραινέσεις του Αλέξη Τσίπρα για «κατάπαυση πυρός». Αρκεί να θυμίσουμε ότι ο κ. Σκουρλέτης κατά την εκλογή του στην ίδια θέση είχε λάβει 18 λευκά.

Με την πρόταση και εκλογή Τζανακόπουλου, ο Αλέξης Τσίπρας εκτιμά ότι ανακτά τον πλήρη έλεγχο του κόμματος, έχοντας υπό την καθοδήγησή του την ηγετική ομάδα του κόμματος, αφού είναι όλοι άνθρωποι τις επιρροής του, το «παρεάκι» του, χωρίς να λαμβάνει υπ’ οψιν του το μήνυμα έστειλε ο κομματικός μηχανισμός με τα 29 λευκά και 1 άκυρο ψηφοδέλτιο.

Σε ένα κόμμα ήδη διχασμένο οι όποιες ενοποιητικές πρωτοβουλίες θα αποτελέσουν ένα πολύ δύσκολο εγχείρημα για τον δεύτερο στην τάξη του κόμματος, αν και τόσο ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, όσο και ο Αλέξης Τσίπρας έχουν συνηθίσει να μοιράζονται με αυτόν τον εσωστρεφή τρόπο την εξουσία.

Αυτή η επιμονή ωστόσο στην «παρέα» από την πλευρά του Τσίπρα, φρενάρει και τα όρια της διεύρυνσης που επιχείρησε, με πολλούς κεντροαριστερούς να εξακολουθούν να μένουν απ’ έξω, ως ξένο σώμα, και να λαμβάνουν το μήνυμα ότι θα εξαρτούνται από τις διαθέσεις του αρχηγού και της ομάδας του.