Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΤΣΙΓΙΑΝΝΗ-katsigiann@yahoo.gr-ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ 

Τα προηγούμενα χρόνια, στο νεοκλασικό κτίριο επί της οδού Πειραιώς και Σαλαμίνος, όπου βρίσκονται τα γραφεία του Ιδρύματος «Ανδρέας Γ. Παπανδρέου», πηγαινοερχόταν μόνο η Κατερίνα Βαρελά, φίλη της οικογένειας Παπανδρέου και ιστορικός, που είχε αναλάβει την ταξινόμηση του αρχείου του ιδρυτή του Κινήματος. Εσχάτως, το κτίριο «ξαναζωντάνεψε» λόγω των τακτικών επισκέψεων στελεχών και στενών συνεργατών του Γιώργου Παπανδρέου, καθώς ο πρώην πρωθυπουργός το επέλεξε ως «στρατηγείο» για την προετοιμασία της νέας πολιτικής αντεπίθεσης που ετοιμάζει, με διπλή στόχευση: Αφενός μεν την «εκπαραθύρωση» του κ. Ευάγγελου Βενιζέλου από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, αφετέρου δε την επιστροφή του πρώην πρωθυπουργού στο προσκήνιο των εγχώριων πολιτικών εξελίξεων, είτε με την ίδρυση νέου κόμματος υπό τον ίδιο είτε διά «αντιπροσώπων», που θα φροντίζουν με τη στάση τους για την αποκατάσταση της υστεροφημίας του. 

Ο κ. Παπανδρέου έχει πάψει να επισκέπτεται το γραφείο που του έχει παραχωρηθεί στη Βουλή πλησίον του καφενείου του Κοινοβουλίου, καθώς αυτό γειτνιάζει με του κ. Βενιζέλου, ο οποίος φροντίζει να έχει καθημερινά δικούς του ανθρώπους στον διάδρομο που μοιράζονται τα δύο γραφεία για να τσεκάρουν «ποιοι μπαίνουν και ποιοι βγαίνουν» για να δουν τη στενή συνεργάτιδα του πρώην πρωθυπουργού, Ρεγγίνα Βάρτζελη. Ολα τα μυστικά ραντεβού και οι επαφές του κ. Παπανδρέου γίνονται τις τελευταίες ημέρες στο νεοκλασικό της οδού Πειραιώς, ενώ ο ίδιος συνηθίζει τις συναντήσεις του να τις πραγματοποιεί στο «μπαλκόνι των θεών», όπως αποκαλούν τη βεράντα που υπάρχει στον δεύτερο όροφο και έχει μοναδική θέα στην Ακρόπολη. 

Εκτός από τον αδελφό του πρώην πρωθυπουργού, Νίκο, τα πρόσωπα που μέρα παρά μέρα βρίσκονται στο «στρατηγείο» της οδού Πειραιώς είναι οι στενοί του συνεργάτες, όπως η Πωλίνα Λάμψα, η οποία στο παρελθόν είχε βρεθεί στο προσκήνιο της αρνητικής επικαιρότητας από τις αποκαλύψεις του WikiLeaks για τα επικοινωνιακά πάρε-δώσε που είχε με την αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα. Η κ. Λάμψα είναι ο άνθρωπος που διεκπεραιώνει όλες τις διεθνείς υποχρεώσεις του κ. Παπανδρέου στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του ως προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς. 

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ

Είναι γεγονός ότι ο γιος του ιδρυτή του Κινήματος θα επιχειρήσει να κατατροπώσει σε επίπεδο εντυπώσεων τον αδύναμο πλέον διάδοχό του με το να κεφαλαιοποιήσει την εμπιστοσύνη που του δείχνει ο ξένος παράγοντας. Δεν είναι τυχαίο ότι στη ρήξη του με τον κ. Βενιζέλο για το Πολυνομοσχέδιο η απάντηση που του έδωσε για να τον «ταπεινώσει» ήταν: «Εγώ έχω άλλη αντίληψη των πραγμάτων, διότι είμαι πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς».

Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι προ ημερών στελέχη της αμερικανικής κυβέρνησης και διεθνών οργανισμών, διπλωμάτες και αναλυτές παρευρέθησαν στο κλειστό δείπνο που διοργάνωσε για τον πρώην πρωθυπουργό στην Ουάσινγκτον ο διευθυντής του Ινστιτούτου Brookings, Μπιλ Ανθόλις. Μεταξύ των παρευρισκομένων ήταν ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ, Ολιβιέ Μπλανσάρ, και οι πρώην Αμερικανοί πρέσβεις στην Ελλάδα και την Τουρκία, Ντάνιελ Σπέκχαρντ και Μαρκ Γκρόσμαν. 

Επανερχόμενοι στο «στρατηγείο» που έχει στήσει στην οδό Πειραιώς ο κ. Παπανδρέου, αξίζει να αναφέρουμε ότι εκεί βρίσκονται διαρκώς οι στενοί του συνεργάτες Νίκος Ζιώγας, Ντίνα Καπρινιώτη, Νίκος Αθανασάκης, Γιώργος Ελενόπουλος, καθώς και ο προσωπικός του φωτογράφος Βασίλης Φίλης. 

Τακτικός επισκέπτης είναι και ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος, καθώς επίσης η πρώην αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Μαρία Καρακλιούμη. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο κ. Παπανδρέου, στο πλαίσιο των παρασκηνιακών συνεννοήσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη για την επόμενη μέρα στο ΠΑΣΟΚ, λειτουργεί ως σκιώδης καθοδηγητής των κινήσεων που έχουν αναλάβει εν ονόματί του έμπιστοι υφυπουργοί και υπουργοί επί πρωθυπουργίας του. Μεταξύ αυτών, οι Θάνος Μωραΐτης, Μανώλης Οθωνας, Γιώργος Πεταλωτής και Παύλος Γερουλάνος. Οι δύο τελευταίοι αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στο ψηφοδέλτιο της «Ελιάς» για τις ευρωεκλογές, γεγονός που συνδέθηκε με την αρνητική στάση του κ. Παπανδρέου απέναντι στο εγχείρημα. Η «Παπανδρεϊκή» ομάδα των πρώην υφυπουργών τις τελευταίες ημέρες έχει προχωρήσει σε εμπιστευτικά «ανοίγματα» προς στελέχη του ΠΑΣΟΚ για την προετοιμασία κινήσεων αμφισβήτησης του σημερινού προέδρου του κόμματος. 

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν γίνει συζητήσεις και παρασκηνιακές διαβουλεύσεις και με τον πρώην γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Γιάννη Ραγκούση, ο οποίος στο τέλος μπορεί να είναι το πρόσωπο που θα αναλάβει την ευθύνη να δικαιώσει τις προσδοκίες των «Παπανδρεϊκών» δυνάμεων.