Στην αποκατάσταση της ισονομίας στα πανεπιστήμια προχωρά η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, καταργώντας με το νομοσχέδιο που ψηφίζεται σήμερα, φωτογραφική τροπολογία την οποία είχε εισάγει ο προκάτοχος της Κ. Γαβρόγλου προφανώς για ΣΥΡΙΖΑϊκές διευθετήσεις. Οι… δουλίτσες αυτές σχετίζονταν με πανεπιστημιακούς, ιδίως με ιατρούς – υποψηφίους για τις διευθύνσεις κλινικών.

Για να αποκτήσει δικαίωμα, λοιπόν, υποψηφιότητας ένας καθηγητής για ανάληψη διεύθυνσης εργαστηρίου, κλινικής ή μουσείου σε ΑΕΙ, απαραίτητη προϋπόθεση είναι να έχει χρόνο μέχρι τη συνταξιοδότησή του ίσο τουλάχιστον με τη διάρκεια της θητείας της προκυρησσόμενης θέσης, δηλαδή τρία έτη. Το ίδιο ισχύει και για όλα τα μονοπρόσωπα όργανα διοίκησης του πανεπιστημίου όπως για θέση πρύτανη αντιπρύτανη κοσμήτορα και προέδρου σχολής ή τμήματος.

Όμως τον Απρίλιο του 2019, παραμονές της πτώσης του ΣΥΡΙΖΑ, ο Γαβρόγλου πέρασε διάταξη εξαίρεσης των διευθυντών κλινικών από την υποχρέωση πλήρους θητείας (3ετους) για να είναι υποψήφιοι. Έτσι δημιουργήθηκε το οξύμωρο στην ίδια την Ιατρική Σχολή ο υποψήφιος διευθυντής του εργαστηρίου Μικροβιολογίας ή Ακτινολογίας να χρειάζεται 3 χρόνια μέχρι την σύνταξη ώστε να μπορεί να υποβάλλει φάκελο για τη θέση, ενώ ο υποψήφιος για τη διεύθυνση μιας παθολογικής κλινικής να μπορεί να θέσει ενδιαφέρον ακόμη και αν έχει 6 μήνες έως τη συνταξιοδότηση του!

Η στρέβλωση αυτή αποκαθίσταται πλήρως με το νέο πλαίσιο Έτσι πλέον για τη υποψηφιότητα για διεύθυνση κλινικής, εργαστηρίου ή μουσείου αλλά και για τη διεκδίκηση οιασδήποτε διοικητικής θέσης μονοπρόσωπου οργάνου απαιτείται εναπομείνας χρόνος μέχρι τη συνταξιοδότηση τουλάχιστον ίσος με τη διάρκεια της θητείας της υπό διεκδίκηση θέσης που απαιτείται να πληρωθεί. Δηλαδή καθαρή 3ετία.