Κάποιοι θα μπορούσαν την αποκαλέσουν μια μεγάλη νίκη της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και άλλοι «θρίαμβο της λογικής». Το σίγουρο πάντως είναι πως είτε έτσι είτε αλλιώς ο αρχιτέκτονας της νίκης αυτής είναι ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης.

Ο λόγος για το νομοσχέδιο που πλέον αποτελεί νόμο του κράτους και φέρει τον τίτλο «Ρυθμίσεις αρμοδιότητας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό του αγροτικού τομέα και άλλες διατάξεις», το γνωστό σε όλους όσοι ασχολήθηκαν μαζί του ως «ερανιστικό».

Μπορεί η συζήτησή του να είχε στιγμές έντασης όμως οι αριθμοί όπως προέκυψαν από την ψήφισή του απέδειξαν ότι ο Μάκης Βορίδης κατάφερε να συγκεράσει απόψεις και τελικά να κερδίσει όχι μόνο τις εντυπώσεις αλλά και την αναγνώριση όλων των κοινοβουλευτικών πτερύγων.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι από τα 37 συνολικά άρθρα του νόμου τα 12 δεν είχαν ούτε μία αρνητική ψήφο.

Όμως οι αδιάψευστοι αριθμοί μεγαλώνουν ακόμη περισσότερο το μέγεθος της κοινοβουλευτικής επιτυχίας του Βορίδη ως υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Δεν είναι τυχαίο ότι 22 από τα 37 άρθρα του νόμου υπερψηφίστηκαν από τα τρία μεγαλύτερα κόμματα του Κοινοβουλίου, δηλαδή τη Νέα Δημοκρατία, τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛΛ.

Εξίσου σημαντικό ότι 4 άρθρα υπερψηφίστηκαν από τα 5 από τα 6 κοινοβουλευτικά κόμματα και πιο συγκεκριμένα τη ΝΔ, τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛΛ, το ΚΚΕ και την Ελληνική Λύση.

Πρόκειται για τα άρθρα 27, 28 και 29 που αφορούν την αυστηροποίηση των ποινών κατά των παράνομων ελληνοποιήσεων και το 30 το οποίο αναφέρεται στη δυνατότητα ανέργων να εργαστούν στα χωράφια χωρίς να χάσουν το επίδομα ανεργίας.

Άλλα 6 υπερψηφίστηκαν από 4 κόμματα και πιο συγκεκριμένα 3 από ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛΛ και ΚΚΕ, 2 από ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛΛ και Ελληνική Λύση και 1 από ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛΛ και ΜέΡΑ25.

Επίσης 2 άρθρα ψηφίστηκαν μόνο από τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ και άλλα 2 μόνο από τη ΝΔ και το ΚΙΝΑΛΛ.

Συνολικά η Νέα Δημοκρατία υπερψήφισε και τα 37 άρθρα, ο ΣΥΡΙΖΑ τα 31 από τα 37, το Κίνημα Αλλαγής τα 31 από τα 37, το ΚΚΕ 7, η Ελληνική Λύση 6 και το Μέρα25 ένα.

Σαφώς λοιπόν και το «ερανιστικό» νομοσχέδιο αποτελεί απόλυτη δικαίωση της μεθοδικής δουλειάς που εδώ και σχεδόν 11 μήνες κάνει ο Μάκης Βορίδης στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αποδεικνύοντας παράλληλα ότι πολιτικά αλλά και κοινοβουλευτικά παραμένει μεταξύ των κορυφαίων στελεχών της Βουλής των Ελλήνων.