Την ώρα που στην Ελλάδα διεξάγεται ένας «πόλεμος» ανακοινώσεων με εκατέρωθεν πυρά μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης και νέες απειλές από την Χρυσή Αυγή, από τις Βρυξέλλες ο πρώην πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου έκανε νέα παρέμβαση σχετικά με τις αποκαλύψεις Μπαλτάκου.

Ο κ.Παπανδρέου αναφερόμενος στις πρόσφατες δηλώσεις του με τις οποίες ζήτησε από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελο Βενιζέλο, να πάρει το κόμμα και να φύγει από τον κυβερνητικό συνασπισμό, είπε σε δημοσιογράφους: "Η δήλωσή μου ισχύει".

Όταν ρωτήθηκε για το κατά πόσο η Ελλάδα αντέχει μία πολιτική κρίση και εάν διαθέτει «χρόνο» για έναν νέο εκλογικό κύκλο, ο κ. Παπανδρέου είπε:«Εκλογικοί κύκλοι θα συνεχίσουν να υπάρχουν και ο λαϊκισμός δεν μπορεί να κερδίζει πάντα, αν υπερασπιζόμαστε με θάρρος αυτό που πιστεύουμε» και πρόσθεσε  «Το μόνο που θέλω είναι να βοηθήσω. Δεν έχω καμία προσωπική φιλοδοξία. Θέλω να δω την Ελλάδα να πετυχαίνει».

Μιλώντας στο συνέδριο της γνωστής δεξαμενής σκέψης CEPS ο κ. Παπανδρέου είπε: «Η Ελλάδα δεν ήταν το μοναδικό πρόβλημα της ευρωζώνης».

Ο πρώην πρωθυπουργός αναγνώρισε πάντως την «πρωτοφανή» πρόοδο που έχει επιτύχει η χώρα τα τέσσερα τελευταία χρόνια τόσο σε δημοσιονομικό όσο και σε διαρθρωτικό επίπεδο. Δεν παρέλειψε, ωστόσο, να αναφερθεί στα καίρια χτυπήματα που δέχτηκε η Ελλάδα, όπως η απώλεια του κατά κεφαλήν ΑΕΠ κατά 30% και η εκτόξευση της ανεργίας.

Ο κ.Παπανδρέου σημείωσε ωστόσο πως η ΕΕ θα έπρεπε εξαρχής να έχει παρέμβει προκειμένου να πείσει τις αγορές ότι δεν υπήρχε ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ και να διασφαλίσει μια ομαλότερη πορεία ανάκαμψης της χώρας.

Τέλος ο πρώην πρωθυπουργός τόνισε πως η λιτότητα που επιβλήθηκε στη χώρα δεν συνοδεύτηκε από τις απαραίτητες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.