Κατατέθηκαν τη Δευτέρα τα «πόθεν έσχες» του 2019 των πολιτικών και των αιρετών, που αφορούν τη χρήση του οικονομικού έτους 2018, και ο... μπαξές είχε απ’ όλα. Ευκατάστατους βουλευτές και πρώην υπουργούς με δεκάδες ακίνητα, άλλους που δήλωσαν ελάχιστα έσοδα, πολιτικούς με αγάπη στα σκάφη ή στις μετοχές και ορισμένους με πολλές οφειλές.

ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ

Στους ευκατάστατους του εγχώριου πολιτικού κόσμου συγκαταλέγονται, μεταξύ άλλων, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών και βουλευτής της Ν.Δ., Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ο οποίος αύξησε τα εισοδήματά του κατά 1.140.000 ευρώ από εκποίηση του μεριδίου του πατρικού του σπιτιού στη Γλυφάδα, που πήρε με γονική παροχή, ενώ συνολικά διαθέτει 125 ακίνητα. Επίσης, η ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Αννα-Μισέλ Ασημακοπούλου διαθέτει καταθέσεις άνω των 400.000 δολαρίων, ενώ υψηλά εισοδήματα, της τάξης των 265.213 ευρώ, δηλώνει ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης. Αντίστοιχα, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, σύμφωνα με το δικό του «πόθεν έσχες», έχει καταθέσεις ύψους 434.282 ευρώ στην Deutsche Bank, ενώ ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης προχώρησε σε αγορά 8 διαμερισμάτων το 2018, με τον ίδιο να δηλώνει στο «πόθεν έσχες» συνολικές τραπεζικές καταθέσεις ύψους 834.346 ευρώ.

Στους πλούσιους πολιτικούς συγκαταλέγεται επίσης ο πρώην υπουργός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Σταθάκης, που διαθέτει σημαντικό χαρτοφυλάκιο μετοχών, αξίας 220.000 ευρώ, και δηλώνει συνολικά 48 ακίνητα, και ο τέως υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος μαζί με τη σύζυγό του δηλώνουν εισοδήματα της τάξης των 176.692 ευρώ, διαθέτοντας μετοχές σε εταιρείες και ομόλογα αξίας 682.740 ευρώ και άνω των 300.000 βρετανικών λιρών. Σημειώνεται ότι ο κ. Τσακαλώτος δηλώνει κάτοχος μετοχών στην «Αυγή» αλλά και στην Blackrock, έχει ομόλογα στην FTIF, μετοχές στην Invesco και μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων στην Pioneer. Στην ίδια κατηγορία ανήκει ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, έχοντας καταθέσεις πάνω από 160.000 δολάρια στην Bank of America, από εισοδήματα προηγούμενων ετών. Υψηλά εισοδήματα δήλωσε και ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛ. και πρώην υπουργός Εθνικής Αμυνας, Πάνος Καμμένος, καθώς φαίνεται ότι από ακίνητα είχε έσοδα περί τα 325.385 ευρώ και από εισοδήματα μισθωτών υπηρεσιών 40.178 ευρώ. Ο ίδιος με τη σύζυγό του και την οικογένειά του έχουν συνολικά 66 ακίνητα.

ΚΑΘΟΛΟΥ

Μια ιδιαίτερη κατηγορία βουλευτών είναι εκείνοι που δήλωσαν μηδαμινά ή και καθόλου εισοδήματα. Ενας από αυτούς είναι ο ηθοποιός και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Γεωργούλης, ο οποίος εμφάνισε μηδενικό εισόδημα για το 2018. Βέβαια, ο κ. Γεωργούλης πριν από λίγες ημέρες απάντησε πως αυτό έγινε διότι εκείνο το διάστημα εργαζόταν στην Αγγλία, όπου και πλήρωνε κανονικά τους φόρους που του αναλογούσαν σε σχέση με τα εισοδήματά του. Αντίστοιχη περίπτωση είναι ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥΡΙΖΑ Θάνος Μωραΐτης, ενώ εξίσου μηδαμινά είναι και τα εισοδήματα που παρουσιάζει η βουλευτής Κυκλάδων Κατερίνα Μονογυιού. Στην Λιάκος, αλλά και οι βουλευτές της Ελληνικής Λύσης Σοφία-Χάιδω Ασημακοπούλου και Κωνσταντίνος Μπούμπας. Μηδενικά είναι τα εισοδήματα που δηλώνει η βουλευτής του ΜέΡΑ25 Κωνσταντίνα Αδάμου.


ΒΑΡΚΕΣ ΚΑΙ ΟΧΗΜΑΤΑ

Αλλοι πολιτικοί ανήκουν στην κατηγορία εκείνων που επενδύουν σε σκάφη και βάρκες ή έχουν αδυναμία στις μηχανές. Για παράδειγμα, ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής έχει στην κατοχή του μια βάρκα 7 μέτρων μαζί με τη σύζυγό του, μια βάρκα 5 μέτρων διαθέτει και η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη, ενώ ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, έχει στην κατοχή του ταχύπλοο μήκους 8,5 μέτρων. Ο Π. Καμμένος διαθέτει ταχύπλοο 11,17 μέτρα και ο Π. Πολάκης 9 μετρα. Μεταξύ άλλων, δίκυκλα έχουν, σύμφωνα με το «πόθεν έσχες» τους, οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας Θεμιστοκλής Χειμάρας και Ανδρέας Πάτσης, ο πρώην υφυπουργός Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Παύλος Πολάκης, ο επικεφαλής του ΜέΡΑ 25, Γιάνης Βαρουφάκης, ο βουλευτής του ίδιου κόμματος, Κλέων Γρηγοριάδης, ενώ ο βουλευτής της Ν.Δ. Γιώργος Αμυράς διέγραψε από την κατοχή του ένα δίκυκλο 100 κυβικών.

ΕΠΕΝΔΥΟΥΝ ΣΤΗ ΓΗ

Κάποιοι πολιτικοί επενδύουν στη γη και έχουν κάποια μικρά εισοδήματα από τη συγκεκριμένη δραστηριότητα. Ενας από αυτούς είναι ο βουλευτής του ΜέΡΑ25, Κρίτων Αρσένης, ο οποίος δηλώνει εισοδήματα 266,20 ευρώ από αγροτικές δραστηριότητες. Μάλιστα, ο Κρίτων Αρσένης απέκτησε και μία δενδροκαλλιέργεια στον ∆ήμο Ηρακλείου στην Κρήτη, το 2019, συνολικής έκτασης 5.143,48 τ.μ.

ΔΑΝΕΙΑ

∆εν λείπουν και οι οφειλές των πολιτικών προς τραπεζικά ιδρύματα, ∆ημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία. Αρκετά μεγάλα είναι τα χρέη του πρώην υφυπουργού Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ, Τάσου Πετρόπουλου, καθώς οφείλει από υπόλοιπα δανείων 666.021 ευρώ, ενώ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του KIN.AΛ., Ανδρέας Λοβέρδος, οφείλει δάνεια ύψους 357.018 ευρώ.

Η πρώην υπουργός και γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Ολγα Γεροβασίλη, έχει οφειλές σε δάνεια ύψους 169.844 ευρώ, ενώ ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην Α’ Θεσσαλονίκης Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης έλαβε δάνειο 15.000 ευρώ από τη Βουλή των Ελλήνων.
Η γνωστή τραγουδίστρια και βουλευτής πλέον του ΣΥΡΙΖΑ, Ραλλία Χρηστίδου, δηλώνει οφειλές προς το ∆ημόσιο και τον ΕΦΚΑ, όπως και ο πρώην πρόεδρος της Βουλής και κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Βούτσης.

Από την πλευρά της, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θεοδώρα Αυγέρη είχε λάβει ένα δάνειο 100.000 ευρώ σε ελβετικά φράγκα, αλλά αποπληρώνεται σε ευρώ.

Οσον αφορά τον πρώην συγκυβερνήτη του Αλέξη Τσίπρα, Πάνο Καμμένο, το ανεξόφλητο ποσό από δάνεια, πιστωτικές κάρτες και οφειλές προς το ∆ημόσιο αγγίζει τις 638.121 ευρώ.

Για τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Παύλο Πολάκη, το αξιοσημείωτο είναι ότι το υπόλοιπο οφειλής για δάνειο που λήγει το 2035 είναι 203.069,85 ευρώ, ακριβώς το ίδιο ποσό με το «πόθεν έσχες» που αφορούσε τη χρήση του 2017.

Στη χρήση του 2016 το υπόλοιπο της οφειλής ήταν 211.826,19 ευρώ, ενώ το 2015 το υπόλοιπο της οφειλής ήταν 201.000 ευρώ.


Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παραπολιτικά το Σάββατο 16 Μαΐου