Το σχέδιο για την επανεκκίνηση του τουρισμού και οδηγίες για τις χώρες της ΕΕ ανακοινώνει η Κομισιόν. 

Το πακέτο κατευθυντήριων γραμμών και συστάσεων, περιλαμβάνει τα πάντα από την κατάργηση των εσωτερικών περιορισμών στα σύνορα της ΕΕ έως τη χρήση εφαρμογών ανίχνευσης κινητών τηλεφώνων και ανακοινώθηκε για να βοηθήσει τα κράτη μέλη να άρουν σταδιακά τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς και να επιτρέψουν στις τουριστικές επιχειρήσεις να ανοίξουν ξανά.

Άνοιγμα συνόρων

Σύμφωνα με την Κομισιόν, τα ταξίδια στο εξωτερικό θα εξαρτηθούν από την εξέλιξη της κατάστασης της δημόσιας υγείας στα κράτη μέλη, το άνοιγμα των εσωτερικών συνόρων θα γίνει σταδιακά, σε δύο φάσεις και με συνεννόηση κρατών με ομοειδή επιδημιολογική κατάσταση, για τα ξενοδοχεία και τις πτήσεις προτείνονται προληπτικά μέτρα αποστασιοποίησης, ενώ οι επιβάτες διατηρούν το δικαίωμά τους σε πλήρη χρηματική αποζημίωση, ακόμα και αν έχουν ήδη λάβει, ή θα λάβουν voucher - η αποδοχή των οποίων παραμένει μόνο εθελοντική.

Το σχέδιο της Κομισιόν για τον Τουρισμό και τις Μεταφορές

Το πακέτο στηρίζεται στους εξής άξονες:

Μια συνολική στρατηγική για την ανάκαμψη εντός του 2020

Μια κοινή προσέγγιση για την αποκατάσταση των ελεύθερων μετακινήσεων και την άρση των περιορισμών εντός των κρατών – μελών, με σταδιακό και συντονισμένο τρόπο

Ένα πλαίσιο υποστήριξης της σταδιακής επαναφοράς των μεταφορών, με ταυτόχρονη διασφάλιση των επιβατών και του προσωπικού

Μία πρόταση για τη δημιουργία ταξιδιωτικών vouchers (κουπονιών), τα οποία θα λειτουργούν ως εναλλακτικός τρόπος επιστροφής των χρημάτων στους επιβάτες

Κριτήρια για την αποκατάσταση των τουριστικών δραστηριοτήτων με ασφαλή και σταδιακό τρόπο, με ταυτόχρονη ανάπτυξη πρωτοκόλλων υγιεινής.

Ελεύθερη μετακίνηση και άρση των εσωτερικών συνοριακών ελέγχων

Κάθε κράτος – μέλος καλείται αντικαταστήσει τους περιορισμούς στην ελεύθερη μετακίνηση με πιο στοχευμένα μέτρα, εκτός αν υπάρχει σοβαρός υγειονομικός λόγος. Η άρση των περιορισμών στις ενδο-ευρωπαϊκές μετακινήσεις θα ξεκινήσει από τις χώρες – μέλη που τηρούν τα παρακάτω χαρακτηριστικά:

Επιδημιολογικά: Η κατάσταση της χώρας τείνει προς βελτίωση, με βάση τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC).

Περιοριστικά μέτρα: Η χώρα έχει την ικανότητα να εφαρμόσει περιοριστικά μέτρα καθ’ όλη τη διάρκεια του ταξιδιού, όπως για παράδειγμα η τήρηση αποστάσεων ασφαλείας.

Οικονομικοί και κοινωνικοί παράγοντες: Θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στη διασυνοριακή μετακίνηση, η οποία αφορά περιοχές – κλειδιά για την οικονομική δραστηριότητα.

Όταν ένα κράτος – μέλος επιτρέψει τα ταξίδια στα εδάφη του, θα πρέπει να το κάνει καθολικά, χωρίς την επιβολή διακρίσεων. Δηλαδή, θα πρέπει να επιτρέψει τα ταξίδια από κάθε χώρα ή περιοχή της Ε.Ε., η οποία διαθέτει παρόμοιες επιδημιολογικές συνθήκες.

Ασφάλεια σε αεροπλάνα, τρένα και πλοία

Η Κομισιόν προτείνει μια σειρά μέτρων για την ασφαλή και σταδιακή αποκατάσταση των θαλάσσιων, εναέριων, οδικών και σιδηροδρομικών μεταφορών:

Ο περιορισμός των επαφών μεταξύ επιβατών και υπαλλήλων

Ο περιορισμός των επαφών ανάμεσα στους επιβάτες

Όπου είναι εφικτό, η μείωση της πυκνότητας των επιβατών

Χρήση μέσων προσωπικής υγιεινής, όπως μάσκες

Ειδικά πρωτόκολλα για επιβάτες με συμπτώματα κορωνοϊού

Αξίζει να σημειωθεί βέβαια, ότι όλα τα παραπάνω αποτελούν συστάσεις και όχι υποχρεωτικοί κανόνες, καθώς άπτεται της κάθε χώρας – μέλους η εφαρμογή των απαιτούμενων μέτρων.



Ειδικά apps για τους τουρίστες

Στο ίδιο μήκος κύματος, για την ασφάλεια των πολιτών, η Κομισιόν προχωράει στη δημιουργία ειδικών εφαρμογών, οι οποίες θα προειδοποιούν τους πολίτες για τον κίνδυνο μόλυνσης από την COVID-19, όταν επισκέπτονται μία χώρα της Ε.Ε.

Αυτές οι εφαρμογές θα είναι εθελοντικές, διαφανείς, προσωρινές, ασφαλείς και θα χρησιμοποιούν ανώνυμα στοιχεία. Οι πολίτες της Ε.Ε., έτσι, θα λαμβάνει έκτακτες προειδοποιήσεις στο κινητό τους τηλέφωνο, όταν εισέρχονται στο έδαφος μία ευρωπαϊκής χώρας.

«Μια εφαρμογή ιχνηλάτησης επαφών και προειδοποίησης εγκαθίσταται σε εθελοντική βάση και χρησιμοποιείται για να προειδοποιήσει τους χρήστες εάν έχουν βρεθεί κοντά για ορισμένο διάστημα σε κάποιον που βρέθηκε θετικός στην COVID-19», αναφέρεται σε ερωταπαντήσεις που ανήρτησε σήμερα η Κομισιόν στην ιστοσελίδα της αναφορικά με τις εφαρμογές ιχνηλάτησης.

«Οι εφαρμογές ιχνηλάτησης πρέπει να είναι εθελοντικές, διαφανείς, ασφαλείς, διαλειτουργικές και να σέβονται τα προσωπικά δεδομένα ανθρώπων… Όλες οι εφαρμογές θα πρέπει να είναι μόνο προσωρινές, ούτως ώστε να μπορούν να καταργηθούν μόλις τελειώσει η πανδημία. Και θα πρέπει να λειτουργούν οπουδήποτε στην ΕΕ, διασυνοριακά και σε όλα τα λειτουργικά συστήματα», αναφέρεται σε άλλο σημείο.

Κουπόνια/ Vouchers:

Σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ, η Κομισιόν ξεκαθαρίζει ότι οι ταξιδιώτες έχουν το δικαίωμα να επιλέξουν μεταξύ κουπονιών ή επιστροφής χρημάτων για ακυρωμένα εισιτήρια μεταφοράς (αεροπλάνο, τρένο, λεωφορείο / πούλμαν και πλοία) ή οργανωμένα ταξίδια.

Επαναβεβαιώνοντας αυτό το δικαίωμα, η σύσταση της Κομισιόν αποσκοπεί στο να διασφαλίσει ότι «τα κουπόνια θα γίνουν μια βιώσιμη και πιο ελκυστική εναλλακτική λύση έναντι της αποζημίωσης για ακυρωμένα ταξίδια στο πλαίσιο της τρέχουσας πανδημίας, η οποία έχει επίσης επιβαρύνει οικονομικά τους ταξιδιωτικούς πράκτορες».

«Τα εθελοντικά κουπόνια πρέπει να προστατεύονται από την αφερεγγυότητα του εκδότη, με ελάχιστη περίοδο ισχύος 12 μηνών και να επιστρέφονται μετά από ένα έτος το πολύ, εάν δεν εξαργυρωθούν».

Θα πρέπει επίσης να παρέχουν στους επιβάτες «επαρκή ευελιξία», θα πρέπει να επιτρέπουν στους επιβάτες «να ταξιδεύουν στην ίδια διαδρομή υπό τις ίδιες συνθήκες υπηρεσίας ή οι ταξιδιώτες να κάνουν κράτηση για ένα πακέτο ταξιδιωτικής σύμβασης με τον ίδιο τύπο υπηρεσιών ή ισοδύναμης ποιότητας». Θα πρέπει επίσης να μεταφέρονται σε άλλον ταξιδιώτη.

Σε περίπτωση που ο μεταφορέας ή ο διοργανωτής καταστεί αφερέγγυος, ενώ το κουπόνι δεν έχει ακόμη χρησιμοποιηθεί, «ο ταξιδιώτης ή ο επιβάτης πρέπει να αποζημιωθούν από τον εγγυητή προστασίας αφερεγγυότητας του μεταφορέα / διοργανωτή». Το σύστημα προστασίας αφερεγγυότητας πρόκειται να δημιουργηθεί σε εθνικό επίπεδο, είτε από τον δημόσιο είτε από τον ιδιωτικό τομέα (μπορεί να είναι ένα ταμείο ή ασφαλιστής).

«Οι επιβάτες και οι ταξιδιώτες θα πρέπει να έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν επιστροφή χρημάτων το αργότερο 12 μήνες μετά την έκδοση του σχετικού κουπονιού και οποιαδήποτε στιγμή μετά».

Οι μεταφορείς και οι διοργανωτές θα μπορούσαν να εξετάσουν το ενδεχόμενο να επιστραφούν κουπόνια σε προγενέστερο στάδιο, εάν το ζητήσει ο επιβάτης ή ο ταξιδιώτης. Τα κουπόνια (ή το υπόλοιπο ποσό) θα πρέπει επίσης να επιστρέφονται αυτόματα: το αργότερο 14 ημέρες μετά το τέλος της περιόδου ισχύος του κουπονιού, σε περίπτωση που δεν έχει εξαργυρωθεί.
Τι θα γίνει με τα ξενοδοχεία και τα τουριστικά καταλύματα

Παράλληλα, προτείνει ένα κοινό πλαίσιο για τη σταδιακή και ασφαλή επαναλειτουργία των τουριστικών επιχειρήσεων, όπως ξενοδοχείων και άλλων μορφών καταλυμάτων.

Μεταξύ άλλων, προκρίνει τη δημιουργία πρωτοκόλλων υγιεινής, τα οποία θα παρέχονται στις εκάστοτε τουριστικές επιχειρήσεις και θα βασίζονται σε επιδημιολογικά κριτήρια, στις υγειονομικές δυνατότητες της κάθε χώρας, στην ικανότητα εποπτείας και ελέγχου της επιδημίας, καθώς και στη δυνατότητα διενέργειας τεστ και ιχνηλάτησης.

Αυτοί οι κανόνες θα επιτρέψουν στους πολίτες της Ε.Ε. να διαμείνουν με ασφάλεια στα ξενοδοχεία και τις άλλες μορφές καταλυμάτων, όπως και να καταναλώσουν φαγητό και ποτό σε εστιατόρια, μπαρ, καφέ και παραλίες.

Παράλληλα, η Κομισιόν επιδιώκει να εισαγάγει ειδικά πακέτα βοήθειας στις τουριστικές επιχειρήσεις που επλήγησαν και εξακολουθούν να πλήττονται, μέσω της ενίσχυσης της ρευόστητας.

Συγκεκριμένα, καθιστά άμεσα διαθέσιμα 8 δισεκατομμύρια ευρώ για τη χρηματοδότηση 100.000 μικρών επιχειρήσεων από το Ταμείο Αντιμετώπισης της Κρίσης του Κορονοϊού. Παράλληλα, με το πρόγραμμα «SURE» παρέχονται 100 δισεκατομμύρια ευρώ για τη στήριξη των θέσεων εργασίας. Στο ίδιο μήκος κύματος, η Κομισιόν καλεί τα κράτη – μέλη να ενθαρρύνουν τις επιχειρήσεις να ψηφιοποιήσουν τις τουριστικές υπηρεσίες, προκειμένου να διαχειριστούν με αποτελεσματικότερο τρόπο την παρούσα κατάσταση.