Ευθύνες εξακολουθεί να ρίχνει ο ΣΥΡΙΖΑ στον Γιάνη Βαρουφάκη, τον άλλοτε οικονομικό του στρατηγό που είχε την απόλυτη εμπιστοσύνη του Αλέξη Τσίπρα, που θα βαρούσε τα νταούλια και η Μέρκελ θα… σκιάζονταν. Στην πρώτη αυτοκριτική του ο ΣΥΡΙΖΑ για τις αιτίες της ήττας του, μεταξύ άλλων ρίχνει την ευθύνη και στον Βαρουφάκη. Την χαρακτηρίζει μάλιστα ως «ιδιάζουσα ευθύνη». Η… ιδιάζουσα ευθύνη Βαρουφάκη εστιάζεται στην  διαπραγματευτική του τακτική ως υπουργού Οικονομικών της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα στο πρώτο εξάμηνο του 2015.

Ο… βολικός Βαρουφάκης, εξακολουθεί να αποτελεί το άλλοθι του Αλέξη Τσίπρα και ο πρώην πρωθυπουργός εξακολουθεί να κρύβεται πίσω απ’ αυτόν, όμως και πάλι υπολόγισε χωρίς τον Γιούνκερ.

 

Ο Γιούνκερ στη συνέντευξή του στον Παπαχελά αποκαλύπτει ότι ο Βαρουφάκης, όχι μόνο δεν έπαιζε σπουδαίο ρόλο, αλλά ότι ο ίδιος πάντα συνομιλούσε μόνο τον Αλέξη Τσίπρα. Τον δε Βαρουφάκη τον συνάντησε όλο κι όλο ένα δεκάλεπτο.

 

-Ποιος διαπραγματεύτηκε τη συμφωνία μαζί του όταν απέπεμψε τον Βαρουφάκη και μετά ήρθε στις Βρυξέλλες για να διαπραγματευτεί;

 

«Όχι, μα ποτέ δεν του ζητήσαμε να αποπέμψει τον Βαρουφάκη και ο Βαρουφάκης πήρε μέρος σε όλες τις διαπραγματεύσεις στο Eurogroup αλλά δεν τα πήγε καλά. Συνάντησα τον Βαρουφάκη νομίζω για 10 ή 15 λεπτά. Ο Βαρουφάκης στη πραγματικότητα δεν έπαιξε σπουδαίο ρόλο. Είχα τόσες πολλές συναντήσεις μέρα-νύχτα με τον Τσίπρα όπως είχα παλιά και με τον Σαμαρά και σεβόμενοι την Ελλάδα προσπαθήσαμε να βρούμε μια λύση για το ελληνικό πρόβλημα. Και εγώ πάντα ήθελα να περιοριστεί το πρόβλημα στην Ελλάδα δεν δεχόμουν ότι μπορεί να επεκταθεί σε άλλες επίσης αδύναμες χώρες της Ευρώπης. Συνεπώς δεν ήταν μόνο η Ελλάδα. Ακόμα και στον τομέα της οικονομικής νομισματικής ένωσης, είχαμε την Κρίση Ισπανίας και Πορτογαλίας, πέρα από την οικονομική κρίση. Όμως έπρεπε να περιορίσουμε το πρόβλημα στην Ελλάδα για να αποτρέψουμε ότι αυτό θα μπορούσε να επεκταθεί σε άλλες».