«Το κυβερνητικό σχέδιο για τη δημιουργία νέων προσφυγικών δομών, με την επίταξη μάλιστα ακινήτων, οδεύει σε πλήρη αποτυχία», υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ και συγκεκριμένα ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Αλέξης Χαρίτσης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ρίχνει ανάθεμα στην προσπάθεια της κυβέρνησης να συμμαζέψει το ζήτημα του μεταναστευτικού, καταγγέλλοντας την απόφαση για επίταξη ακινήτων, ως μια κίνηση που διέπεται από ακροδεξιές αντιλήψεις.

«Η κυβέρνηση της ΝΔ φοβάται τις τοπικές κοινωνίες, αλλά και την ίδια τη Βουλή», τονίζει, καλώντας την κυβέρνηση «να πάρει πίσω την ΠΝΠ», και κατηγορώντας την για «αδράνεια, διαρκείς παλινωδίες και μεταθέσεις ευθυνών και αρμοδιοτήτων και ακροδεξιές ιδεοληψίες», οι οποίες «οδήγησαν την κατάσταση μέσα σε επτά μόλις μήνες σε πρωτοφανές μπάχαλο».

Όμως το 2017, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ είχε να διαχειριστεί το μεταναστευτικό, αυτές οι ακροδεξιές αντιλήψεις τον… βόλευαν. Ο τότε υπουργός Μεταναστευτικής πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, όχι μόνο δεν είχε αποκλείσει το ενδεχόμενο της επίταξης ξενοδοχείων, αλλά όμως ανέφερε σε δηλώσεις του, ήταν κάτι που σκέφτονταν και σχεδίαζαν στο ΣΥΡΙΖΑ.

«Η επίταξη ξενοδοχείων είναι ένα όπλο που σκεφτόμαστε να χρησιμοποιήσουμε» δήλωνε, ενώ τότε ήταν και η εποχή η τοπική αυτοδιοίκηση σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν εκείνη που έθετε προσκόμματα στο ζήτημα της στέγασης των μεταναστών και δεν ήταν συνεργάσιμη.