Με τη συμφωνία για την τραπεζική ενοποίηση ανοίγει ο δρόμος για τη σταθεροποίηση της Ευρωζωνης συνολικά μέσα από την εμπιστοσύνη στο τραπεζικό της σύστημα και την ασφάλεια στις καταθέσεις, δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, από τις Βρυξέλλες, μετά τη Σύνοδο Κορυφής.

Όπως ανέφερε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, όλοι εξέφρασαν ικανοποίηση για την ολοκληρωση της αξιολόγησης της τρόικας και για το ότι «ως Έλληνες γυρίζουμε μια καινούργια σελίδα».

Ο κ. Σαμαράς σημείωσε πως στη Σύνοδο έγινε αναφορά κυρίως στο θέμα της βιομηχανικής ανταγωνιστικότητας, στο ζήτημα της ενεργειακής ασφάλειας, στο κλίμα και στην κρίση στην Ουκρανία.

Μεταξύ άλλων, τονισε πως η Ευρώπη πρέπει να διαφοροποιήσει τις πηγές του εφοδιασμού της ενέργειας και να αναπτύξει τις δικές της ενεργειακές πηγές.

Γενικότερα, τόνισε πως η Ελληνική Προεδρία θεωρείται ήδη επιτυχημένη. ’λλωστε αναφέρθηκε λεπτομερώς στις μέχρι τώρα συμφωνίες που έχουν προωθηθεί από την Ελληνική Προεδρία, τόσο σε οικονομικό όσο και σε επιχειρηματικό αλλά και κοινωνικό επίπεδο.

Ιδιαίτερη μνεία πραγματοποίησε σχετικά με την αγορά εργασίας, τονίζοντας ότι ένα από τα επιτεύγματα ήταν και η συμφωνία για την ελεύθερη μετακίνηση εργαζομένων στα κράτη – μέλη της Ε.Ε.

Σε ό,τι αφορά το θέμα της Μετανάστευσης στις επιτυχίες της Ελληνικής Προεδρίας συγκαταλέγεται και η συμφωνία για την φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων, συμφωνία η οποία ενδιαφέρει ιδιαίτερα τη χώρα μας και τον τρόπο με την οποία συνεργάζεται με την ευρωπαϊκή δύναμη Frontex.