Έχοντας κλείσει την συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με την Τρόικα ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς θα βρίσκεται σήμερα στις Βρυξέλλες για την Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ όπου θα έχει επαφές με τους ομολόγους του. 

Η ελληνική κυβέρνηση εκφράζει την ικανοποίησή της για την επίσημη ανακοίνωση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και το ΔΝΤ καθώς και για τις δηλώσεις των ευρωπαίων αξιωματούχων όπως ο Όλι Ρεν. 

Το επόμενο βήμα για την κυβέρνηση είναι η κατάθεση του πολυνομοσχεδίου προκειμένου να εγκριθεί από την Βουλή θέμα για το οποίο συζήτησαν χθες οι κ.κ. Σαμαράς και Βενιζέλος προκειμένου να συντονίσουν τις κινήσεις τους και να ξεπεράσουν τυχόν αντιδράσεις βουλευτών στα επιμέρους σημεία της συμφωνίας. Οι δύο αρχηγοί συμφώνησαν να συσταθεί επιτροπή από στελέχη των δύο κομματών που θα καθορίσει τα κοινωνικά κριτήρια για την διανομή του πλεονάσματος στους πλέον αδύνατους.  

Μέχρι στιγμής έχει αποφασιστεί ότι θα κατατεθούν στην βουλή δύο νομοσχέδια, το ένα για την ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών και το άλλο που θα περιλαμβάνει την συμφωνία με την Τρόικα. Για το μεν θέμα των Τραπεζών χθες, υπήρξε τηλεφωνική ενημέρωση του υπουργού Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα προς τον πρώην πρωθυπουργό κ. Γιώργο Παπανδρέου, ο οποίος είχε εκφράσει αντιρρήσεις για την επανιδιωτικοποίηση τραπεζών που είχαν ενισχυθεί από το κράτος με χαμηλό τίμημα. 

Όσο για το νομοσχέδιο με την συμφωνία με την Τρόικα που θα κατατεθεί μετά την 25η Μαρτίου δεν έχει αποφασιστεί αν θα είναι σε ένα άρθρο ή σε περισσότερα. Έαν είναι σε περισσότερα άρθρα δεν μπορεί να αποκλειστεί η ενδεχόμενη καταψήφιση επιμέρους ρυθμίσεων όπως πχ για το φρέσκο γάλα 11 ημερών από βουλευτές της συμπολίτευσης. Εάν πάλι έλθει σε ένα άρθρο η κυβέρνηση θα δεχθεί επικρίσεις ότι για μία ακόμη φορά εκβιάζει τους βουλευτές προκειμένου να περάσει την συμφωνία. Οι ηγεσίες των δύο κομμάτων της συγκυβέρνησης ενδιαφέρονται να μην χαλάσει το πολιτικό κλίμα στον δρόμο προς τις ευρωεκλογές αφού ο απώτερος στόχος είναι πάντα ένα διαχειρίσιμο αποτέλεσμα που θα τους επιτρέπει να συνεχίσουν και την επόμενη ημέρα. 

Σύνοδος Κορυφής 

Ο πρωθυπουργός θα πάρει μέρος σήμερα και αύριο στην Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχει σαν κύριο αντικείμενο την κρίση στην Ουκρανία. Οι ηγέτες των 27 θα συζητήσουν την λήψη μέτρων εναντίον της Ρωσίας μετά την προσάρτηση της Κριμαίας την οποία δεν αναγνωρίζουν. Ήδη έχει υπάρξει επικοινωνία της γερμανίδας καγκελαρίου κυρίας ’νγκελα Μέρκελ με τον άγγλο πρωθυπουργό κ . Κάμερον. Ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει ήδη πάρει θέση ενάντια σε κάθε διχασμό οποιασδήποτε χώρας καθώς επίσης και σε αφορμές δημιουργίας κλίματος ψυχρού πολέμου. Από την άλλη ο κ. Σαμαράς είναι σταθερά υπέρ της διπλωματικής λύσης του ζητήματος και αντίθετος με κινήσεις που θα κλιμακώσουν την κρίση. Χωρίς να βγαίνει από το πλαίσιο της ευρωπαϊκής πολιτικής η ελληνική κυβέρνηση λαμβάνει υπόψη και τα ελληνικά συμφέροντα στις σχέσεις με την Ρωσία.