H τιμητική πολιτογράφηση του Τομ Χανκς μπορεί να ανακοινώθηκε από την Προεδρία της Δημοκρατίας, αλλά η αρχική ιδέα ήταν του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος την είχε συζητήσει σε παλαιότερη συνάντηση που είχε με τον διάσημο ηθοποιό, ο οποίος ενθουσιάστηκε με την πρόταση.

Γράφει σχετικά ο Βηματοδότης: «Για να υλοποιηθεί κινητοποιήθηκαν οι δήμαρχοι Αντιπάρου, όπου η οικογένεια περνά τις θερινές διακοπές της, και Ραφήνας, καθώς ο Τομ Χανκς και η ελληνικής καταγωγής σύζυγός του Ρίτα Γουίλσον έχουν προσφέρει μεγάλη βοήθεια στους πυρόπληκτους στο Μάτι και έστειλαν στον υπουργό Εσωτερικών τις απαιτούμενες επιστολές.

Ο Τάκης Θεοδωρικάκος ετοίμασε τα σχετικά Προεδρικά Διατάγματα, στην αρχή μόνο για το ζεύγος Χανκς – Γουίλσον, αλλά στη συνέχεια προστέθηκαν και οι δύο γιοι τους έπειτα από αίτημα της μητέρας τους. Τα Προεδρικά Διατάγματα υπογράφηκαν από τον Προκόπη Παυλόπουλο και έτσι όλη η οικογένεια του ηθοποιού έλαβε την ελληνική υπηκοότητα. Σύμφωνα με τον νόμο, μετά τη δημοσίευση της απόφασης στο ΦΕΚ, η οικογένεια έχει περιθώριο ενός έτους για να αποδεχθεί και τυπικά την πολιτογράφηση και να ορκιστεί ενώπιον του υπουργού Εσωτερικών.»