Σε αναβρασμό βρίσκονται αυτή την περίοδο όλα ανεξαιρέτως τα μέλη της κυβέρνησης. Και αυτό γιατί ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι αποφασισμένος να παρακολουθεί στενά και να αξιολογεί συχνά τους υπουργούς του.

Έτσι λοιπόν, φθάνοντας στο τέλος του έτους πλησιάζουμε και στην πρώτη ουσιαστική αξιολόγηση των μελών του υπουργικού συμβουλίου και αυτό θα γίνει με το σύστημα «Μαζί». Ένα ηλεκτρονικό σύστημα αξιολόγησης το οποίο εξήγγειλε προεκλογικά ότι θα εφαρμόσει και για τους υπουργούς ο Πρωθυπουργός.

Γι’ αυτό όλα τα υπουργεία αυτό το διάστημα ετοιμάζουν τα σημειώματα δράσης τους προς τη Γενική Γραμματεία της κυβέρνησης και συγκεκριμένα τον υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ, Άκη Σκέρτσο με τους επικεφαλής των εκάστοτε χαρτοφυλακίων να θυμίζουν περισσότερο μαθητές που δίνουν… πανελλαδικές εξετάσεις.

Να σημειωθεί πως με το πρόγραμμα «Μαζί» – ένα εξελιγμένο πληροφοριακό σύστημα – θα μπορεί ο Πρωθυπουργός να ελέγχει την πορεία του έργου των υπουργών ανά τομέα και συνολικά. Θα ελέγχεται η τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων που τίθενται αλλά και η εκτέλεση ώστε να επιτευχθεί και ο στόχος της υλοποίησης του προγραμματισμού που περιλαμβάνεται στους φακέλους που παρέλαβαν τα στελέχη της κυβέρνησης.

Όπως σημειώνει ο Βηματοδότης, έως το απόγευμα της Τρίτης οι περισσότεροι υπουργοί είχαν αποστείλει ηλεκτρονικά τις δράσεις και τα χρονοδιαγράμματα, ενώ μένουν ακόμη καμιά δεκαριά υπουργοί που δεν το έχουν κάνει ακόμη (βέβαια οι προθεσμίες δεν έχουν λήξει ακόμα), ώστε να συμπληρωθεί το παζλ και να σχηματίσει το Μέγαρο Μαξίμου μια εικόνα για το πώς κινείται το κυβερνητικό έργο. Μάλιστα το πρόγραμμα «Μαζί» θα λειτουργεί εφεξής σε μηνιαία βάση.

Ο επιμελής υπουργός

Υπάρχουν και επιμελείς υπουργοί που έστειλαν αμέσως τα ηλεκτρονικά σημειώματα στον κ. Σκέρτσο. Εις εξ αυτών, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Αχ. Καραμανλής χαρακτήρισε το πρόγραμμα «Μαζί» «πολύ χρήσιμο», καθότι όπως σχολίασε και ο ίδιος μπορεί να διαπιστώσει ο Πρωθυπουργός με το πάτημα ενός κουμπιού σε ποιο στάδιο βρίσκεται το κυβερνητικό έργο στο συγκεκριμένο υπουργείο, εάν οι εξαγγελίες των υπουργών έχουν υλοποιηθεί, το ίδιο και οι υποσχέσεις που έδωσαν (σε τηλεοπτικές, ραδιοφωνικές και άλλες συνεντεύξεις τους).

Σε άλλα νέα αυτή η αξιολόγηση αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο ανασχηματισμού, όμως η ίδια στήλη τονίζει πως στο άμεσο μέλλον «δεν βλέπει» ανασχηματισμό, τουλάχιστον προτού ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.