O ομογενής υφυπουργός Αντώνης Διαματάρης και ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος βρίσκονταν ήδη στη Νέα Υόρκη, πριν πάει ο Μητσοτάκης. Οπως ήταν αυτονόητο, ο Θεοδωρικάκος έκανε ήδη επαφές με τους αποδήμους για το θέμα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού, μια και η σχετική νομοθετική ρύθμιση αναμένεται σύντομα, αφού αποφασιστούν όλα τα τυπικά, όπως το αν θα ψηφίζουν με επιστολική ψήφο ή σε κάλπες στα προξενεία.

Οι δύο κυβερνητικοί έκαναν τη σχετική συζήτηση με εκπροσώπους της Ομογένειας στο ελληνικό προξενείο στη Νέα Υόρκη, με τον Θεοδωρικάκο να διαβεβαιώνει πως η ψήφος των αποδήμων θα έχει ίση αξία με όλων και θα μετράει στο αποτέλεσμα της Επικρατείας και πως θα αναζητηθεί γι' αυτό ευρεία κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Για αυτή ακριβώς την πλειοψηφία γράφει ο Μικροπολιτικός των Νέων

«Δεν θα πόνταρα στη συναίνεση του ΣΥΡΙΖΑ πάντως, αφού μπαίνει στα χαρακώματα ενόψει της έναρξης της διαδικασίας της συνταγματικής αναθεώρησης και ως πρώτο βήμα θα εγείρει το θέμα της ψήφου των αποδήμων. Γι' αυτό και χθες παρουσίασε δική του πρόταση νόμου, την οποία θα καταθέσει στην πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Αναθεώρησης, με στόχο να δημιουργήσει ανάχωμα στην κυβερνητική πρωτοβουλία για το θέμα της ψήφου των αποδήμων.

Βάση της πρότασης νόμου αποτελεί το πόρισμα που συντάχθηκε επί ΣΥΡΙΖΑ από επιτροπή του ΥΠΕΣ υπό τον τότε γενικό γραμματέα Κώστα Πουλάκη, με κεντρική ιδέα τη διασφάλιση του δικαιώματος ψήφου για τους Ελληνες που είναι στο εξωτερικό και την αποτροπή της αλλοίωσης της βούλησης του εκλογικού σώματος. Το διά ταύτα της πρότασης εκείνης ήταν η ψήφος των αποδήμων να μην προσμετράται στις εκλογικές περιφέρειες όπου είναι εγγεγραμμένοι, αλλά στην Επικράτεια - δηλαδή να εκλέγουν μέρος των βουλευτών Επικρατείας και συγκεκριμένα τρεις, οπότε οι έδρες στο Επικρατείας να αυξηθούν στις 15. Αν οι εγγεγραμμένοι απόδημοι εκλογείς υπερβαίνουν τους 180.000, προβλεπόταν η δυνατότητα να εκλέγουν επιπλέον βουλευτές Επικρατείας, έναν ανά επιπλέον 60.000 εγγεγραμμένους εκλογείς.

Οσον αφορά το δικαίωμα ψήφου, η σκέψη τους ήταν να το έχουν όσοι διατηρούν την ελληνική ιθαγένεια και αυτοπροσώπως δηλώνουν ότι επιθυμούν να εγγραφούν στους εκλογικούς καταλόγους στις ανά χώρες διπλωματικές αντιπροσωπείες της Ελλάδας.»