Τους προσλαµβάνουν όταν έρχονται στην εξουσία, ενώ όταν είναι στην αντιπολίτευση τους καταγγέλλουν. Αυτή είναι η «µοίρα» των µετακλητών υπαλλήλων, την οποία ωστόσο πολλοί ορέχτηκαν, λίγοι όµως είναι οι τυχεροί που αξιοποιούν τα προσόντα τους προς όφελος του ελληνικού ∆ηµοσίου και ακόµα πιο λίγοι οι «εκλεκτοί» που είχαν «ρεζερβέ» τη θέση. Ωστόσο, αυτήν τη φορά, στον ευαίσθητο κοινωνικά και ριζοσπάστη ΣΥΡΙΖΑ συναντάµε και το πολύ σπάνιο φαινόµενο πρώην υπουργοί ή διευθυντές του Μαξίµου να διορίζονται µετακλητοί, από «δήµαρχοι» δηλαδή κλητήρες της εξουσίας, εξασφαλίζοντας µια… θεσούλα.

Οι δύο πρώην υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ Θανάσης Θεοχαρόπουλος και Ελευθερία Χατζηγεωργίου ανήκουν στους «εκλεκτούς» που απέτυχαν παταγωδώς µεν να εκλεγούν, αλλά, επειδή κανείς καλός αριστερός δεν πάει χαµένος, εξασφάλισαν µια θέση µετακλητού.

Η πρώην υφυπουργός ΜακεδονίαςΘράκης επί ΣΥΡΙΖΑ απέτυχε να εκλεγεί βουλευτής στην κάλπη της 7ης Ιουλίου, βγαίνοντας µόλις 10η σε ψήφους. Η κ. Χατζηγεωργίου, χωρίς καµία σηµαντική πορεία στα κοινά, «καπάρωσε» από νωρίς τη θέση της µετακλητής υπαλλήλου στο πολιτικό γραφείο του Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή. Το 2016 διορίζεται στη θέση της διευθύντριας του πολιτικού γραφείου του τότε κυβερνητικού εκπροσώπου, ∆ηµήτρη Τζανακόπουλου. Στις 15 Φεβρουαρίου 2019 διορίστηκε, µετά την παραίτηση της Κατερίνας Νοτοπούλου, υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης, θέση την οποία διατήρησε µέχρι και τις εκλογές της 7ης Ιουλίου.

Πιστή στο έργο της προκατόχου της, ως υφυπουργός, δεν κατάφερε και η ίδια να επιδείξει σηµαντικό έργο, πέρα από το ζητούµενο της προεκλογικής περιόδου, που ήταν οι οικονοµικές τακτοποιήσεις συλλόγων, πάσης φύσεως, ενόψει των εκλογών. Το «έργο» της, ωστόσο, δεν έπιασε τόπο, τουλάχιστον για την ίδια, αφού όχι µόνο δεν εκλέχθηκε, αλλά βγήκε 10η. Εκτοτε αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το βολικό υπουργικό της γραφείο και να βολευτεί όπως-όπως στο γραφείο του Αλ. Τσίπρα στη Βουλή ως µετακλητή, το οποίο ενδεχοµένως να µοιράζεται και µε άλλους «απλούς» µετακλητούς που δεν είχαν τη δική της πορεία.

Με σχεδόν ανύπαρκτο πολιτικό µέγεθος, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, πρώην υπουργός «διµήνου» του ΣΥΡΙΖΑ, διορίστηκε κι αυτός µετακλητός, έχοντας αναλάβει καθήκοντα διευθυντή της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ. Στα προσόντα του παραµένει ο τίτλος του προέδρου κόµµατος-σφραγίδα, ∆ΗΜ.ΑΡ., το οποίο, ωστόσο, από τα τόσα «πήγαινε-έλα» του, έµεινε το µισό - το υπόλοιπο ξέµεινε στο ΚΙΝ.ΑΛ.

Ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος επίσης δεν κατάφερε να εκλεγεί στις εκλογές της 7ης Ιουλίου, αλλά είχε κάνει την... «προεργασία» του και δεν ξέµεινε από δουλειά. Είναι από τις σπάνιες περιπτώσεις που ένας αρχηγός «κόµµατος» ή πρώην υπουργός διορίζεται µετακλητός. Παρά την ιδιότητα του µετακλητού, ωστόσο, κατήγγειλε την κυβέρνηση Μητσοτάκη ότι έκανε «τροµερή αύξηση µετακλητών και κόστους στο 'επιτελικό κράτος'»! Προφανώς, ο πρώην υπουργός και νυν µετακλητός... διακρίνεται από αυτοσαρκασµό.

Ωστόσο, ο άλλοτε πρόεδρος της «ολόκληρης» ∆ΗΜ.ΑΡ. και αποτυχών υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει µόνο αυτό το ταλέντο. Είναι επιτυχηµένος θεσιθήρας της πολιτικής, αν αναλογιστεί κανείς ότι ξεκίνησε την καριέρα του στη ∆ΗΜ.ΑΡ., έγινε από σπόντα αρχηγός του κόµµατος, πέρασε στη ∆ηµοκρατική Συµπαράταξη µε τη Φώφη, ως βουλευτής Επικρατείας, και συνέχισε στο ΚΙΝ.ΑΛ., από το οποίο αποχώρησε για να κάνει τη «χάρη» στον Αλ. Τσίπρα, ο οποίος τον αντάµειψε µε µια θέση υπουργού και στη συνέχεια µετακλητού, εξασφαλίζοντάς του έναν µισθό. Κάποιοι µιλούν για ταπεινωτικό συµβιβασµό ενός πρώην υπουργού, που έγινε µετακλητός, ωστόσο ο Θεοχαρόπουλος την πρώτη φορά που επιχείρησε να εκλεγεί απέτυχε και η πολιτική ήταν µια πορεία που ήταν µονόδροµος.

Τον τακτοποίησε 

«Από δήµαρχος, κλητήρας» θα µπορούσε να χαρακτηριστεί και η περίπτωση της πρώην διευθύντριας του πρωθυπουργικού γραφείου του Μαξίµου, Γιαννούλας Πεπέ, η οποία ήταν από τις πρώτες που «τακτοποίησε» ο πρώην πρωθυπουργός. Ακολούθησε η ειδική σύµβουλος Ερωφίλη Παπασταύρου, η οποία ως επάγγελµα δηλώνει σχεδιάστρια, ωστόσο ήταν ειδική σύµβουλος στο πρωθυπουργικό γραφείο. Η σχεδιάστρια Ερωφίλη Παπασταύρου είναι πια µετακλητή στο γραφείο της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή.

Την ίδια τύχη είχαν και η ειδική σύµβουλος του υπουργείου Οικονοµίας, επί υπουργίας Παπαδηµητρίου, Ελένη Ζέρβα, όπως και ο υπεύθυνος του γραφείου Τύπου του υπουργείου Εργασίας, επί Κατρούγκαλου, Ζήσης Νούσιας. Στο γραφείο της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή βρέθηκε ως µετακλητή και η αποτυχούσα υποψήφια ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ουφούκ Μουσταφά. Ως υποψήφια είχε συγκεντρώσει µόλις 22.000 ψήφους και είχε καταλάβει µία από τις τελευταίες θέσεις. Ωστόσο, διορίστηκε µετακλητή στο γραφείο του Κώστα Αρβανίτη στην Ευρωβουλή.

Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά 21/9/2019