Το ένα ρεζιλίκι διαδέχεται το άλλο στο πρώην ΠΑΣΟΚ νυν ΚΙΝΑΛ και όλα δείχνουν ότι ο δρόμος προς τον σοσιαλισμό οδηγεί κατευθείαν στην … έξοδο από την ιστορία. Φυσικά και δεν είναι η πρώτη φορά που τα τζιμάνια της Χαριλάου Τρικούπη θέλησαν να αντιγράψουν τα κινήματα του Γαλλικού Μάη, ιδίως τους καταστασιακούς.

Το είχε κάνει για πρώτη φορά ο Γιώργος Παπανδρέου το καλοκαίρι του 2009 ως αρχηγός του ΠΑΣΟΚ με το σύνθημα: « Σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα», αντλημένο από το μεταπολεμικό κίνημα του Κορνήλιου Καστοριάδη που είχε πρωτοστατήσει στα γεγονότα του 1968 στο Παρίσι κτλ.

Τότε σε ένα «Συμπόσιο για τη Σοσιαλδημοκρατία…» είχε ανακατέψει για τα καλά τα αριστερά, τα συμβουλιακά και τα κομμουνιστικά ρεύματα υποσχόμενος είτε «δέκα εκατομμύρια θέσεις εργασίας στην πράσινη ανάπτυξη έως το 2020», λεφτά παντού, «ανθρώπινες λύσεις με συμμέτοχους τους πολίτες» και κάτι τέτοια ανεκδιήγητα που αποτέλεσαν τον … προθάλαμο του εναγκαλισμού της χώρας με την τρόικα και το ΔΝΤ.

Ήταν τόσο ξένα μεταξύ τους αυτά που έλεγε (σ.σ. «Να πάμε σε Δημοκρατία με Σοσιαλισμό») όσο και αυτά που έκανε αργότερα ως πρωθυπουργός σε σχέση τα όσα υπόσχονταν ως αρχηγός της αντιπολίτευσης.