Το περίπτερο της Ινδίας εγκαινίασε ο πρωθυπουργός, Κυριακός Μητσοτάκης, μαζί με τον υπουργό Εμπορίου και Βιομηχανίας της Ινδίας, Hardeep Singh Puri.

Οι δύο άνδρες έκοψαν την κορδέλα της τιμώμενης για φέτος χώρας.

Ανεβαίνοντας στο βήμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως τις δύο χώρες ενώνουν μεταξύ άλλων η κληρονομιά και ο αρχαίος πολιτισμός τους. Αναφερόμενος στην ανάπτυξη της Ινδίας, τόνισε πως η «φίλη χώρα διπλασίασε το ΑΕΠ της την τελευταία δεκαετία και δεν είναι τυχαίο που η Ινδία είναι τιμώμενη χώρα τη χρονιά που η Ελλάδα αφήνει πίσω την κρίση και υιοθετεί το σύνθημα “ανάπτυξη για όλους”», υπογράμμισε.

Στην ομιλία του, τόνισε πως μοιράζεται τον στόχο του υπουργού  το διμερές εμπόριο να φτάσει το 1 δισ. ευρώ μέχρι το 2020. Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την επιθυμία του να αυξηθούν οι ελληνικές εξαγωγές στην Ινδία αλλά και οι επενδύσεις από την Ινδία σε ελληνικές επιχειρήσεις.

Από πλευράς του, ο υπουργός Hardeep Singh Pur ξεκίνησε την ομιλία του λέγοντας πως στέλνει τα χαιρετίσματα του 1,3 δις Ινδών κατοίκων.

Εξέφρασε τη χαρά του για τη συμμετοχή της Ινδίας ως τιμώμενης
χώρας στη ΔΕΘ και τόνισε πως αποτελεί μια σημαντική πλατφόρμα για την ανάπτυξη και ενίσχυση των οικονομικών δεσμών αλλά και τις σχέσεις μεταξύ Ινδών και Ελλήνων. Πρόσθεσε ακόμα ότι «Ινδία και Ελλάδα έχουν μια μοναδική σχέση».

Ο κ. Singh ανέφερε ότι η οικονομία της Ινδίας αναμένεται να αγγίξει τα 5 τρις το 2025 ενώ επισήμανε ότι η Ελλάδα η οποία βρίσκεται στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων, είναι μέλος της ΕΕ, της Ευρωζώνης και Διεθνών Οργανισμών μπορεί να αναδειχθεί σε ευρωπαϊκή χώρα- βάση ινδικών εταιρειών σε τομείς όπως είναι μεταξύ άλλων η τεχνολογία, η αεροδιαστημική, η ενέργεια και η εξόρυξη μετάλλων.

Ο πρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo Τάσος Τζήκας ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό για τη στήριξή του στη διεθνή έκθεση και στάθηκε ιδιαίτερα στις εξαγγελίες του κ. Μητσοτάκη από τις πρώτες κιόλας μέρες της νέας κυβέρνησης που αφορούν στην αναβάθμιση του ρόλου της ΔΕΘ και τη δημιουργία χώρων πρασίνου, γεγονός που θα τονώσει ακόμη περισσότερο τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της ΔΕΘ έναντι των ανταγωνιστών της.

Στο τέλος της σύντομης τελετής, ο Ινδός υπουργός προσέφερε στον πρωθυπουργό ως δώρο ένα αγαλματίδιο ελέφαντα.