Ξεδιπλώνεται σιγά-σιγά το σχέδιο της κυβέρνησης για τη φετινή, 84η ΔΕΘ. Η πρώτη άνοδος του Κυριάκου Μητσοτάκη ως πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη και την Εκθεση έχει σημάνει γενικό συναγερμό στο «γαλάζιο» στρατόπεδο του Βορρά, καθώς όλοι επιθυμούν μια θετική εικόνα κατά το διήμερο των εγκαινίων. Ο «κωδικός ΔΕΘ» δεν είναι απλός για τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Και αυτό γιατί στην πόλη τα προβλήματα είναι πολλά.

Στη Θεσσαλονίκη η Ν.Δ. έχασε τη μάχη του δήμου, μια και ο εκλεκτός της, Νίκος Ταχιάος, δεν κατάφερε να εκλεγεί δήμαρχος. Και μπορεί ο Κωνσταντίνος Ζέρβας να προέρχεται από τον χώρο της Κεντροδεξιάς, αλλά το 67%-33% που πέτυχε ο Ζέρβας κόντρα στον Ταχιάο δεν ξεχνιέται εύκολα. Ούτε το γεγονός ότι στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές τα νούμερα της Ν.Δ. στην Α’ Θεσσαλονίκης ήταν ιδιαίτερα χαμηλά σε σχέση με το πανελλαδικό της ποσοστό πέρασε απαρατήρητο. 

 Προσθέστε σε αυτά το ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν διαθέτει στη Θεσσαλονίκη μια ομοιογενή και συμπαγή ομάδα και ότι το «καραμανλικό» μπλοκ παραμένει ισχυρό στην πόλη, και το δύσκολο παζλ έχει δημιουργηθεί. Γι’ αυτό και πρέπει να γίνουν λεπτές και προσεκτικές κινήσεις... Ηδη, πάντως, οι προετοιμασίες για τη ΔΕΘ έχουν ξεκινήσει, με πρόδρομες υπουργικές επισκέψεις αλλά και κομματικές συνεδριάσεις.

Την Παρασκευή 30 Αυγούστου θα γίνει η πρώτη σύσκεψη φορέων υπό την προεδρία του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Αδωνη Γεωργιάδη, στην οποία θα συμμετέχουν εκπρόσωποι των επιμελητηρίων της Βόρειας Ελλάδας. Την Πέμπτη 22/08 διεξήχθη μια κλειστή σύσκεψη της Διοικούσας της Ν.Δ., υπό την προεδρία του Τάσου Σπηλιόπουλου, παρουσία των βουλευτών της Α’ και Β’ Θεσσαλονίκης, του υφυπουργού Μακεδονίας-Θράκης, Θεόδωρου Καράογλου, και της νέας επικεφαλής του γραφείου του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, Μαρίας Αντωνίου. Θέμα της; Ο καλύτερος συντονισμός για το επόμενο διάστημα...

*Δημοσιεύτηκε στο Secret της «Εφημερίδας ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ», το Σάββατο, 24 Αυγούστου 2019.