Ιδιαίτερο προβληματισμό έχει προκαλέσει σε πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ το γεγονός ότι αρκετοί από τους βουλευτές που έχουν αναλάβει σημαντικά κομματικά πόστα, τα οποία αποτελούν ουσιαστικά την προμετωπίδα της αντιπολιτευτικής δραστηριότητας του κόμματος της Αριστεράς, αν και επιλέχθηκαν για το «φρέσκο» και ήπιων τόνων προφίλ τους, ώστε να ενισχυθεί η «λαβωμένη» εικόνα αξιοπιστίας της Κουμουνδούρου απέναντι στους πολίτες, εν τούτοις αυτοί άλλαξαν ξαφνικά συμπεριφορά και ύφος, θυμίζοντας το ήθος του «τοξικού» πρώην αναπληρωτή Υγείας, Παύλου Πολάκη.

Χαρακτηριστική περίπτωση, όπως αναφέρουν αρκετά στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης.

Ο Μεσσήνιος πρώην υπουργός, αν και τα τελευταία χρόνια πολιτεύθηκε με ήπιους τόνους, τεκμηριωμένο λόγο, αποφεύγοντας παράλληλα ακραίες εκφράσεις και οξείες αντιπολιτευτικές κορώνες, αυξάνοντας τις «μετοχές» του στο «χρηματιστήριο» των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και «κερδίζοντας» θετικές εντυπώσεις ακόμα και από τους πολιτικούς αντιπάλους του, αμέσως μετά την ανάληψη των νέων του καθηκόντων... μεταλλάχθηκε.

Μπορεί στην αρχή της θητείας του, αμέσως μετά την 7η Ιουλίου, να υπογράμμιζε ότι «η επόμενη μέρα του ΣΥΡΙΖΑ θα έχει προγραμματική αντιπολίτευση και κοινωνική διεύρυνση», το επόμενο διάστημα όμως επιδόθηκε με... έντονους ρυθμούς στην καταστροφή του προφίλ του μετριοπαθούς πολιτικού που είχε φιλοτεχνήσει τα τέσσερα χρόνια της διακυβέρνησης Τσίπρα, ως υπουργός.

Για παράδειγμα, καθημερινές είναι οι εκφράσεις του τύπου «έρχεται παλινόρθωση ενός κομματικού κράτους», «το κυβερνητικό σχήμα είναι ένα σκληρό μείγμα ακραίου νεοφιλελευθερισμού, αλλά και ανθρώπων οι οποίοι στελεχώνουν σε κρίσιμες θέσεις τον κρατικό μηχανισμό, και εκπροσωπούν τον νεοσυντηρητισμό», «η Ν.Δ. όσο βρισκόταν στην αντιπολίτευση τσαλαβουτούσε στα βρώμικα νερά του αντιπολιτευτικού και λαϊκιστικού λόγου», «η Νέα Δημοκρατία προγραμματίζει έναν ιδιότυπο κοινωνικό ρεβανσισμό και την επαναθεμελίωση του αλήστου μνήμης κομματικού κράτους», «η κυβέρνηση Μητσοτάκη λειτουργεί ήδη ως οδοστρωτήρας, απειλούνται και μια σειρά από σημαντικά δημοκρατικά και κοινωνικά κεκτημένα».

Ο ίδιος έφτασε στο σημείο, απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό, να πει «κύριε Μητσοτάκη, δεν ζούμε στη χώρα των χρυσόψαρων». Η εξέλιξη αυτή, όπως μαθαίνουμε, έχει αρχίσει να προβληματίζει αρκετά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία αναφέρουν στα σχόλιά τους ότι «ο Χαρίτσης ακύρωσε τον εαυτό του και γίνεται, σιγά-σιγά, ένα κακέκτυπο του Νίκου Παππά, του Δημήτρη Τζανακόπουλου, μέχρι να αντιγράψει πλήρως τον Πολάκη».

Το κλίμα αυτό δεν είναι άσχετο με τις έντονες διεργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη στο εσωτερικό της Κουμουνδούρου για τη «γραμμή» που θα ακολουθήσει στο εξής το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έναντι της κυβέρνησης Μητσοτάκη, με αρκετούς να απορρίπτουν εκ των προτέρων τις σκέψεις που διατυπώνονται και τις κινήσεις που δρομολογούνται στην κατεύθυνση μίας οξείας αντιπολιτευτικής τακτικής, με στείρα κριτική και διαρκή καταγγελτικό τόνο, απέναντι σε μία κυβέρνηση που δεν μετράει ούτε έναν μήνα στην εξουσία.

 ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ