Ανακοινώθηκαν τα ονόματα των βουλευτών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, που απαρτίζουν την σκιώδη κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, με τον πρώην υπουργό Νίκο Φίλη να επανέρχεται δυναμικά στον τομέα της Παιδείας, δείχνοντας τη δύναμή του στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι τομεάρχες της Κουμουνδούρου, οι οποίοι θα παρακολουθούν το κυβερνητικό έργο ανά αρμοδιότητες, αντιπροσωπεύουν όλες τις τάσεις που απαρτίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς αξιοποιήθηκαν στελέχη τόσο από την αριστερή πτέρυγα όσο και πρόσωπα που ανήκαν στους χώρους του ΠΑΣΟΚ και των ΑΝΕΛ.

Η απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να τοποθετήσει τον Νίκο Φίλη στον τομέα Παιδείας αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αν μάλιστα αναλογιστεί κανείς ότι ο ίδιος, ως πρωθυπουργός, είχε αποφασίσει την καρατόμησή του Νίκου Φίλη από το υπουργείο Παιδείας κσι την ανατικατάστασή του από τον - ομολογουμένος αποτυχημένο- Κώστα Γαβρόγλου.

Συγκεκριμένα ο Νίκος Φίλης είχε έρθει σε ευθεία αντιπαράθεση με τον εταίρο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, Πάνο Καμμένο, για το ζήτημα της κατάργησης του μαθήματος των θρησκευτικών, με αποτέλεσμα ο δεύτερος να εισηγηθεί στον πρωθυπουργό την απομάκρυνση Φίλη από το υπουργείο, παρέμβαση που εισακούστηκε.
 
Φαίνεται ότι ο Αλέξης Τσίπρας αναγνώρισε την προσφορά του πρώην υπουργού στο εν λόγω υπουργείο, την οποία επιβράβευσε με την απόφασή του να ηγηθεί της αντιπολιτευτικής πολιτικής στον χώρο της Παιδείας, αλλά κατόπιν εορτής.